Фото: росЗМІ

У Росії дефіцит сучасних систем ППО: британська розвідка повідомила про ризики, на які йдуть окупанти

Впродовж листопада Росія вивозила стратегічні системи протиповітряної оборони з Калінінградської області. Ними планують замінити втрачені у війні з Україною. 

Про це йдеться у звіті британської розвідки.

Експерти проаналізували переміщення російської транспортної авіації протягом листопада 2023 року. Аналітики припускають, що Росія могла перемістити стратегічні системи протиповітряної оборони з Калінінградської області, щоб замінити втрачені у війні з Україною. 

"Ці переміщення помітили після росу втрат російських систем ППО С-400 на окупованих територіях України наприкінці жовтня. Оскільки Калінінградська область є найбільш західним форпостом Росії і з трьох боків межує з країнами-членами НАТО, РФ розглядає її як один з найбільш стратегічно вразливих регіонів. Той факт що МО РФ, схоже, готове йти там на додаткові ризики, підкреслює труднощі, які створила війна для деяких найсучасніших спроможностей Росії", — відзначає розвідка. 

Звіт британської розвідки про системи ППО в Росії

Інфографіка: британська розвідка

Нагадаємо, за даними аналітиків ISW, у протиповітряній обороні Російської Федерації в окупованому Криму можуть бути системні тактичні збої. Як доказ — удар українських військ 14 вересня по російській системі ППО поблизу Євпаторії. Служба безпеки та Військово-морські сили України вразили радари та антени системи С-400 "Тріумф" за допомогою безпілотників і вразили пускові комплекси двома крилатими ракетами "Нептун" поблизу Євпаторії. 

Росія офіційно не повідомляла про знищення свого комплексу поблизу Євпаторії. Міністерство оборони РФ повідомило, що російська ППО перехопила 11 українських безпілотників над Кримом, але не згадує про українські ракетні удари. Водночас на геолокаційних кадрах, опублікованих 14 вересня, видно вибух поблизу Євпаторії та стовпи диму в цьому районі. Інші геолокаційні знімки показують, що російські війська нещодавно розгорнули батарею С-400 за межами Євпаторії, і що вибух стався в тому ж місці, де в серпні 2022 року була розгорнута система ППО. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.11.2023 12:59