Фото: smotrim.ru

У Росії перед виборами "зник" опозиціонер Навальний: суд "встановлює його місцеперебування"

У Росії суддя Жовтневого районного суду у місті Володимирі зупинила розгляд позовів опозиціонера Олексія Навального до колонії, де він утримувався. Феміда обґрунтувала своє рішення "встановленням його місця перебування". 

Відповідну інформацію оприлюднили у соцмережах соратники Навального. Вони наголосили, що у законодавстві Росії немає такої підстави. 

"Замість того, щоб забезпечити явку позивача, суддя просто зняла з себе зобов’язання щодо здійснення правосуддя", — написали представники команди Навального.

Що відомо про зникнення Навального

Вже 13 днів відсутній зв'язок з Олексієм Навальним. На попередньому засіданні суду 8 грудня було зачитано довідку від Федеральної служби Росії з виконання покарань про те, що він вибув з колонії у Володимирській області Російської Федерації. Відповідно до вироку суду: Навального отримав 19 років колонії особливого режиму. Наразі немає жодної іншої інформації.

Цікаво, що зникнення опозиціонера стало найтривалішим за час його ув’язнення — з січня 2021 року. Під час його останнього етапування зв'язок з ним зникав щонайбільше на три дні. Колеги політика побоюються за його безпеку: вони розгорнули у соцмережах кампанію під гаслом "Де Навальний?".

Варто відзначити, що Навальний зник практично водночас з офіційним початком виборчої кампанії у РФ. У день оголошення дати виборів, 7 грудня, у соцмережах від імені Навального з’явилися рекомендації до прихильників опозиціонера, як поводитися на виборах. Опозиціонер тоді закликав їх агітувати проти Володимира Путіна і голосувати за будь-якого кандидата, окрім чинного главу Кремля.

Нагадаємо, Олексій Навальний з 2021 року відбуває покарання у колонії суворого режиму ІК-6 у Мелехово Володимирської області. Його засуджено за декількома кримінальними справами, серед них: створення екстремістської групи, розпалювання ненависті та заклики до неузгоджених мітингів.

У 2014 році, після анексії Криму РФ, Навальний заявив, що півострів "де-факто російський". Саме тоді було сказано вислів про бутерброд: "Крим — це бутерброд із ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?" Згодом опозиціонер заявляв, що потрібно провести чесний референдум та навіть повернути Крим Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.12.2023 19:11