Фото: росЗМІ

У російській армії масові звільнення командування: у ISW пояснили, що сталося

Міністерство оборони Російської Федерації почало масово звільняти командирів із деяких найбільш боєздатних частин російської армії. Це загрожує непокорою серед солдатів.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Нещодавно відбулися гучні звільнення командувача 58 загальновійськової армії генерал-полковника Івана Попова та командира 106 гвардійської повітряно-десантної дивізії генерал-майора Володимира Селіверстова. Ці відставки призвели до подальших обговорень інших нещодавніх звільнень та арештів.

Російські джерела повідомляють, зазначають аналітики, що на початку липня російське військове командування звільнило командира Сьомої дивізії ВДВ генерал-майора Олександра Корнєва. Також стверджувалось, що заарештовано командувача 90 танковою дивізією генерал-майора Раміля Ібатулліна і двох його заступників. "Воєнкори" з РФ припускають, що найближчим часом можуть звільнити командира 31 бригади ВДВ полковника Сергія Карасьова, а також може готуватися арешт командувача "ВДВ" генерал-полковника Михайла Теплінського. Як зазначають аналітики, ці з’єднання та частини ведуть оборонні та наступальні дії на ключових ділянках фронту в Україні.

"ISW не знайшло підтвердження звільнення Селіверстова і Корнєва, ані арешту Ібатулліна, хоча ці заяви схожі на попередні заяви про зміни командування, які підтвердилися. Повідомлення про звільнення та арешти командирів, які керують бойовими частинами та формуваннями, схоже, пов’язані з випадками непокори", — йдеться у звіті.

Експерти відзначають, що непокора серед командирів поширюється на деяких їхніх солдатів. Посилення динаміки непокори серед російських командирів в Україні може спонукати інших командирів до більш відвертого протистояння російському військовому керівництву. При цьому аналітики відзначають, що постійне ігнорування Кремлем російського командування, ймовірно, заважає Шойгу та Герасимову в їхніх спробах придушити непокору та встановити повний контроль над російською армією в Україні.

"Очевидна криза в російському командуванні та відповідні моральні наслідки, які вона може спричинити, ймовірно, погіршать російські можливості проводити тактичні наступальні операції, які мають вирішальне значення для російської еластичної оборони на півдні України", — зазначають в ISW.

Нагадаємо, британська розвідка напередодні писала, що дедалі більшою проблемою для міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника російського Генштабу генерала Валерія Герасимова стає постійна критика з боку підлеглих. У Росії регулярно звільняли командирів з початку вторгнення в Україну. Водночас аналітики Інституту вивчення війни також вважають, що раптове звільнення російського генерал-майора Іван Попова після доповіді про окупантів країни-агресорки може тимчасово негативно вплинути на роботу російського командування та контроль в окупованих районах і погіршити моральний дух росіян. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2023 07:51