Фото: uainfo.org

Аналітики ISW анонсують проблеми в окупантів після звільнення російського генерала Попова

Збройні сили України продовжували контрнаступ щонайменше на трьох ділянках фронту та досягли успіхів на заході Запорізької області, а також просунулися вперед на околицях Бахмута. Водночас проблеми в роботі російського командування, яке контролює російські війська на півдні України, ймовірно, матимуть негайний вплив на російські сили.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Раптове звільнення російського генерал-майора Іван Попова, якого звільнили після доповіді про окупантів країни-агресорки, може тимчасово негативно вплинути на роботу російського командування та контроль у окупованих районах і погіршити моральний дух росіян. І це враховуючи широку підтримку Попова серед військовослужбовців 58 армії. Щоправда, експерти ISW прогнозують, що ці наслідки будуть незначними, але показовими.

"Звільнення Попова через проблеми втрат росіян і скарги на відсутність ротації сил, ще більше підтверджують оцінку ISW про те, що російська оборона в Україні, ймовірно, крихка", — йдеться у звіті.

Раніше ISW оцінювало, що російським силам не вистачає резервів для ротації фронтових підрозділів і що без резервів російським силам доведеться відступити на підготовлені оборонні позиції в разі українського прориву. Скарга Попова щодо втрат росіян від артилерійського вогню, ймовірно, вказує на те, що російські війська потребують ротації та підкріплення, щоб підтримувати свою оборону в західній частині Запорізької області.

У ISW припускають, що відсутність резервів у російській армії, ймовірно, не дозволила начальнику генштабу Валерію Герасимову серйозно розглянути заяви Попова. Його звільнення ще раз продемонструвало, що російські сили не можуть проводити ротацію сил.

Нагадаємо, за даними американського Інституту вивчення війни, російська армія втрачає свою ефективність та зазнає втрат на полі бою. Через це окупанти масово відмовляються воювати проти України. Російській армії не вистачає боєздатних резервів. Особливо обмеженими є підрозділи, які дислокуються на Півдні України, хоча офіційно росіяни повідомляють про значну ефективність дій своїх військових. Мобілізовані росіяни, які перебувають на передовій у Запорізькій області, від жовтня 2022 року не мають ротацій, оскільки їх нема ким замінити. Водночас відмова від проведення будь-якої ротації може призвести швидкої деградації окупантів, що обороняються від українських контрнаступів на півдні України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.07.2023 07:29