У Талліні запустили перші автобуси без водіїв

02 СЕРПНЯ 2017 12:35

В естонській столиці Талліні почали курсувати безпілотні автобуси, - про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.com  

Вони безкоштовно перевозитимуть пасажирів шість днів на тиждень. Кожен автобус вміщує, однак, лише вісім пасажирів.  

В Талліні почали їздити автобуси без водіїв. Два таких транспортні засоби починаючи з суботи, 29 липня, курсують за маршрутом «Котел культури - Бульвар Мере» і безкоштовно перевозитимуть пасажирів шість днів на тиждень.   

Проект із безпілотними автобусами реалізовується в рамках програми головування Естонії в Європейському Союзі, яке розпочалося 1 липня. Кожен із автобусів вміщує вісім пасажирів, повідомляє офіційний сайт естонського головування в ЄС.  

Скористатися автобусами можуть зокрема й пасажири в інвалідних візках.   

«Лише 15 років тому смартфони, цифрові підписи, електромобілі або каси самообслуговування в супермаркетах здавалися чимось з наукової фантастики. Але прогнози технологічних гуру про те, що діти, які народилися сьогодні, не будуть використовувати водійські права, вже не здаються надуманими», - каже радник з питань цифрових інновацій стратегічного бюро держканцелярії Естонії Мартен КАЄВАТС.  

Вартість талліннського проекту автобусів-безпілотників в складає близько 100 тисяч євро, дві третини з яких вклали приватні партнери.  

Естонія дозволила використовувати безпілотні автотранспортні засоби на своїх дорогах навесні 2017 року. У березні парламент країни прийняв відповідний закон.

 

Світ, 02.08.2017 12:35