Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

У The New York Times оприлюднили травневі втрати російської армії: приголомшливі цифри

За даними американських, британських та інших західних спецслужб, травень став особливо смертоносним місяцем для російської армії в Україні. У середньому понад тисячу її солдатів щодня зазнавали поранень або гинули.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на дані розвідки США та НАТО. 

Але, попри свої втрати, Росія набирає від 25 до 30 тисяч нових солдатів на місяць — приблизно стільки ж, скільки залишає поле бою, заявили американські урядовці. Це дозволило її армії продовжувати посилати хвилю за хвилею війська на українські оборонні позиції, сподіваючись розтрощити їх і прорватися через лінії окопів.

Це стиль ведення війни, який російські солдати порівнюють з тим, що їх кидають у м'ясорубку, причому командири, мабуть, не звертають уваги на той факт, що вони посилають солдатів піхоти вмирати. Часом цей підхід був ефективним, приносячи російській армії перемоги в Авдіївці та Бахмуті на Сході України. Проте українські та західні офіційні особи кажуть, що тактика була менш успішною навесні, оскільки Росія намагалася захопити землі біля міста Харків.

Американські офіційні особи заявили, що Росія досягла важливої ​​мети президента Володимира Путіна, створивши буферну зону вздовж кордону, щоб утруднити українцям можливість завдати удару по РФ. Однак, за словами західних чиновників, цей наступ не становив загрози Харкову і зрештою був зупинений українською обороною.

"Президент Путін і Москва дійсно намагалися досягти великих успіхів, прорвати лінію фронту цієї весни", — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю редакції The New York Times. "Вони намагалися, але зазнали невдачі. Вони досягли дуже невеликих успіхів, і вони платять дуже високу ціну".

В інші часи втрати росіян різко зростали, особливо під час штурмів Авдіївки та Бахмута. Але штурми цих міст розтягнулися кілька місяців. Наступ у травні як за межами Харкова, так і вздовж східного фронту супроводжувався інтенсивнішими періодами хвильових атак росіян. Аналітики британської військової розвідки заявили, що втрати Росії в травні, які, за їх оцінками, становили в середньому 1200 осіб на день, були найвищими за всю війну.

Бої минулого місяця спустошили місто Вовчанськ, розташоване приблизно за 40 миль від Харкова, де українці та росіяни ведуть виснажливу боротьбу за контроль.

Російські солдати повідомили в Telegram, соціальній мережі та платформі обміну повідомленнями, що їхні підрозділи зазнають великих втрат. Дехто каже, що їхні лави скорочуються через безпілотники, кулеметний вогонь та артилерійські обстріли. Використання Росією піхоти у хвильових атаках відображає одну з її переваг у цій війні: її населення набагато більше, ніж Україна, що дає їй більший резерв потенційних рекрутів.

Але втрати змусили Росію щодо швидкого відправлення новобранців до України, а це означає, що солдати, відправлені на фронт, погано навчені. Відсутність структурованої підготовки та необхідність залучення новобранців до бойових операцій обмежили здатність Росії формувати більш боєздатні підрозділи. Це також збільшує втрати. Змінний характер сучасних воєн також призвів до збільшення кількості жертв останніми місяцями. Усюди безпілотники полегшили обом сторонам завдання виявлення та націлювання на ворожі сили. А міни та касетні боєприпаси роблять пересування відкритою місцевістю майже самогубним заняттям.

Втрати Росії у війні

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 року по 27 червня 2024 року орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 539 320 (+1 260);
  • танків — 8 042 (+3);
  • бойових броньованих машин — 15 459 (+9);
  • артилерійських систем — 14 363 (+42);
  • реактивних систем залпового вогню — 1 108 (+0);
  • засобів протиповітряної оборони — 868 (+5);
  • літаків — 359 (+0);
  • гелікоптерів — 326 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня — 11 459 (+24);
  • крилатих ракет — 2 324 (+0);
  • кораблів / катерів — 28 (+0);
  • підводних човнів — 1 (+0);
  • автомобільної техніки й автоцистерн — 19 468 (+61);
  • спеціальної техніки — 2 420 (+11).

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків Інституту вивчення війни, Сили оборони України намагаються захистити свою критично важливу інфраструктуру від атак з боку Росії. Однак серйозний дефіцит критично важливих ракет для систем протиповітряної оборони перешкоджає цьому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 27.06.2024 21:59