Фото ілюстративне. Джерело: "Суспільне"

Чому Україна не може захистити власну енергетичну інфраструктуру: пояснення ISW

Сили оборони України намагаються захистити свою критично важливу інфраструктуру від атак з боку Росії. Однак серйозний дефіцит критично важливих ракет для систем протиповітряної оборони перешкоджає цьому.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони наводять слова виконавчого директора енергетичного підприємства ДТЕК Дмитра Сахарука, який в інтерв'ю Kyiv Post заявив, що на кожну ракету-перехоплювач Повітряних сил для захисту від російських ударів по енергосистемі військові агресора мають від п'яти до шести ракет для запуску по Україні.

За його словами, якщо Росія запустить по будь-якій цілі в Україні 10 ракет, Силам оборони потрібно буде відповісти щонайменше 12 ракетами ППО для ефективного захисту від атаки.

Сахарук наголосив, що велика різниця між необхідним і фактичним співвідношенням українських засобів ППО й атакувальних російських ракет означає, що нестача ракет-перехоплювачів унеможливлює прикриття об'єктів енергосистеми, які Україна вже відремонтувала або ремонтує.

У звіті ISW також зазначили, що кампанія повітряних ударів Росії по енергосистемі України вже наклала серйозні обмеження на потужності з виробництва електроенергії у країні.

"Російські війська змогли використати нестачу сучасних західних систем ППО для максимального пошкодження енергетичних потужностей країни впродовж 2024 року", — йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Нагадаємо, що уряд Данії надасть Україні додаткові кошти у розмірі близько 4,7 мільйона євро. Гроші спрямують на відновлення енергетики у Миколаївській і Харківській областях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.06.2024 07:16