Фото: Володимир Кудрицький. Джерело – "Медіацентр Україна"

В "Укренерго" пояснили, як захистити енергосистему від російських атак

Готуючись до цієї та наступної зими, Україна мусить невідкладно почати будівництво об’єктів розподіленої генерації. Це допоможе захистити енергосистему від обстрілів Російської Федерації.

Про це на форумі "Війна та енергетика. Як це впливає на бізнес" заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. 

За словами посадовця, розосередження невеликих електростанцій зробить українську енергосистему більш стійкою до ворожих атак. Кудрицький наголосив, що Україні доводиться мати справу з реаліями, які полягають у тому, що атаки, ймовірно, триватимуть. І влада повинна бути готовою відновити якомога більшу частину генерації до зими. 

"Ми повинні просити додаткову ППО для захисту того, що ми відновлюємо. Але також ми мусимо розгортати нові генерувальні потужності, щоб переконатися, що, якщо росіяни знову здійснять ці атаки, вони не зможуть сконцентруватися на 10 чи 15 великих електростанціях, а матимуть справу з величезною кількістю малих. І тут ми підходимо до питання децентралізації генерації. І робити це треба не після перемоги, не після війни, а просто зараз. Треба починати прямо зараз", — сказав Кудрицький.

Глава "Укренерго" також нагадав, що загалом внаслідок семи останніх російських атак на об’єкти енергетики Україна втратила близько дев'яти гігаватів генерувальних потужностей. Це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців. Або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

Раніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький прокоментував інформацію деяких ЗМІ та заяви фахівців про відключення електроенергії взимку на тривалий час. Він заявив, що наразі важко спрогнозувати, у якому стані буде українська енергосистема взимку. Все залежить від успішних дій України у напрямку відновлення пошкоджених потужностей атаками Російської Федерації.

Також в "Укренерго" заявляли, що Україні поки не загрожує повний блекаут на тлі російських атак на енергосистему. Водночас така оцінка базується без урахування майбутніх дій ворога, спрямованих на знищення української критичної інфраструктури.

Своєю чергою заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що наразі спрогнозувати, якими будуть відключення світла восени та взимку цього року, досить складно, адже ситуація в енергосистемі складна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 19:21