Фото: Pixabay

У ЄС погодили продовження лібералізації торгівлі з Україною

Посли країн-членів Європейського Союзу ухвалили рішення про подовження лібералізації торгівлі з Україною.

Про це повідомляє головування Бельгії у Раді ЄС.

"Посли ЄС домовилися про новий компроміс щодо розширення торгових заходів для України, забезпечивши збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС", — йдеться у повідомленні.

До того ж наголошується, що після ухвалення дана ініціатива ще буде представлена Європарламенту "для швидкого досягнення угоди".

Посли ЄС домовилися про продовження лібералізації торгівлі з Україною

Скріншот допису головування Бельгії у Раді ЄС

Водночас видання "Радіо Свобода" зауважує, що посли ЄС ухвалили рішення про подовження лібералізації торгівлі з Україною лише за умови, що квоти й мита запроваджуватимуть з огляду на обсяги імпорту не лише у 2022 й 2023 роках, а і другому півріччі 2021-го. Це компромісна угода із, зокрема, Францією та Польщею, які вимагали включити до розрахунків увесь 2021 рік.

"Базовий період, що використовується для активації захисного механізму, буде продовжено до другого семестру 2021 року. Комісія також посилить деякі формулювання у своїй декларації… Це дуже делікатний баланс, якого держави-члени могли б досягти сьогодні в прекрасному дусі компромісу", — повідомив журналістам у Брюсселі на умовах анонімності чиновник, знайомий із перебігом дискусій.

Як відомо, на початку березня 2024 року європейські депутати схвалили пропозицію про продовження тимчасового призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року.

Нагадаємо, 23 березня лідери Європейського Союзу обговорили на саміті торговельні преференції для України. Нове рішення набере чинності не пізніше червня цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.03.2024 21:47