Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

У ЄС розповіли, коли Україна отримає доступ до торговельних пільг на ринку

Лідери Європейського Союзу обговорили на саміті торговельні преференції для України. Нове рішення набере чинності не пізніше червня цього року.

Про це повідомило "Суспільне" з посиланням на представника України при Європейському Союзі Всеволода Ченцова.

Європейський парламент і Рада ЄС 20 березня досягнули попередньої згоди про продовження заходів із лібералізації торгівлі для України, які передбачають нові обмеження та запобіжники у зв'язку з занепокоєнням деяких країн ЄС.

За словами посадовця, рішення щодо торговельних пільг для України набере чинності не пізніше червня цього року.

"Враховуючи політичний календар європейського союзу, рішення вже мають ухвалити на рівні європейського парламенту не пізніше квітня, тому що це остання сесія. І далі на рівні Європейської ради", — зазначив Ченцов.

Дискусії були дуже непростими, оскільки відбуваються на тлі фермерських протестів, виборів у деяких країн та російської пропаганди. Тому головним завданням української сторони стало "забезпечити продовження на наступний рік цих заходів", а це — повний доступ української продукції на європейський ринок.

"Уже наступного тижня на рівні послів узгодять той компроміс, якого досягнули в рамках тріалогу та далі. Оскільки профільний парламентський комітет уже його підтримав, далі відбуватиметься вже технічна процедура та голосування на пленарці та на рівні Європейської ради, вже без дискусії, як ми сподіваємося", — висловив припущення Ченцов.

Як відомо, на початку березня 2024 року європейські депутати схвалили пропозицію про продовження тимчасового призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року.

Нагадаємо, що Європейська рада 21 березня відзначила прогрес України у проведенні реформ, необхідних для вступу в блок. Брюссель офіційно закликав інші країни-члени Євросоюзу швидко погодити переговорні рамки після її представлення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.03.2024 08:57