Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Єврорада закликала якнайшвидше схвалити переговорну рамку про вступ України до ЄС

Європейська рада у четвер, 21 березня, відзначила прогрес України у проведенні реформ, необхідних для вступу в блок. Брюссель офіційно закликав інші країни-члени Євросоюзу швидко погодити переговорні рамки після її представлення.

Про це йдеться в підсумковій заяві Євроради, оприлюдненій у соцмережі X речницею президента Європейської ради Шарля Мішеля Екатериною Кесіндж.

Відповідну оцінку та рекомендації отримала не лише Україна, але й Молдова, вказується у документі в пункті №32.

"Єврорада вітає прогрес України та Молдови у просуванні необхідних реформ на шляху до ЄС. Після представлення проекту переговорних рамок для України та Молдови Єврорада закликає якнайшвидше ухвалити їх та продовжити роботу без зволікань", — йдеться в підсумковій заяві Євроради.

рішення Євроради

Рішення Євроради щодо рекомендації по переговорах про вступ України в ЄС. Фото: скріншот з соцмережі Х


Як відомо, у грудні 2023 року Європейський Союз схвалив початок переговорів щодо вступу України до ЄС. Переговори про вступ фактично не стартували, адже досі зараз ведеться моніторинг українського законодавства на відповідність вимогам Євросоюзу, крім цього формується переговорна рамка — технічне завдання, яке охоплює різноманітні аспекти майбутніх перемовин про членство в ЄС з країною-кандидатом: етапи перемовин, відкриття переговорних глав, оцінка прогресу й закриття переговорних глав.

13 березня Єврокомісія схвалила переговорну рамку для України щодо вступу до ЄС. Зокрема, Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проектів переговорних рамок для України та Молдови та усний звіт про прогрес, досягнутий обома країнами.


Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Україна та Європейський Союз повинні розпочати переговори про вступ нашої країни до політично-економічного блоку до кінця червня 2024 року. За його словами, Київ зробив усе можливе для реалізації цих часових рамок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.03.2024 00:43