Місто Мікуловіце, Чеська Республіка 14 вересня 2024 року. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

У Європі зросла кількість жертв внаслідок повеней: яка наразі ситуація у країнах ЄС (фото)

Центральна Європа продовжує страждати від повеней, які спричинив штормом "Борис". Наразі число загиблих у Польщі, Австрії, Чехії та Румунії внаслідок стихії сягнуло 18 людей.

Про це свідчать дані BBC.

"Щонайменше 18 людей загинули — особливо сильно постраждали прикордонні райони між Чехією та Польщею, також постраждали Румунія та Австрія", — йдеться у повідомленні.

Яка зараз ситуація у Центральній Європі

Польща

За даними видання, рівень води в річці Нисі почав спадати. Міністерство оборони Польщі заявило, що понад п'ять тисяч солдатів надають підтримку людям, які постраждали від руйнівної повені на півдні країни. До того ж у рятувальних операціях беруть участь майже 20 вертольотів.

Вісім бригад військових інженерів укріплюють протипаводкові насипи та відновлюють транспортне сполучення. Створюються військово-польові кухні, які забезпечують потребуючих їжею та водою. У місті Ладек-Здруй, яке постраждало від повені внаслідок прориву дамби водосховища, у реабілітаційній лікарні та курорті підготували 700 ліжок для евакуйованих зі своїх домівок.

У постраждалих районах оголошено режим стихійного лиха до 16 жовтня. Прем'єр-міністр Дональд Туск виділив один мільярд злотих (197 мільйонів фунтів стерлінгів) на негайну допомогу постраждалим від повеней.

Чехія

Внаслідок повеней три людини загинули, понад 13 000 людей були евакуйовані. У двох північно-східних областях оголошено надзвичайний стан. За даними прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали, 2000 солдатів були направлені для допомоги у відновленні — зокрема, реконструкції мостів. Він також прогнозує поліпшення ситуації та припинення дощу найближчим часом. Допомогу Чехії запропонували сім країн, у тому числі й Україна.

Чехія повінь

Повінь у місті Єсенік, Чеська Республіка 15 вересня 2024 року. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

За даними місцевої неурядової організації, Чеська Республіка пережила найсильнішу повінь за останні 27 років.

"Ситуація набагато гірша, ніж ми очікували. У багатьох місцях повінь завдала більшої шкоди, ніж катастрофічна повінь 1997 року. Постраждала територія величезна, включаючи багато важкодоступних сіл", — йдеться в заяві організації.

Румунія

Семеро людей загинули. В одному з найбільш постраждалих регіонів оголошено надзвичайний стан до 16 жовтня. Особливо сильно постраждав східний регіон країни, де тисячі будинків були зруйновані або серйозно пошкоджені. 

Загалом у Румунії повінь вразила вісім повітів, завдавши її жителям значної шкоди. Прем'єр-міністр Марчел Чолаку повідомив, що близько 5000 будинків було пошкоджено, а 25 000 мешканців залишилися без електрики. 

Австрія

Як розповіли місцеві ЗМІ, в Австрії також погіршуються погодні умови. Після рекордної спеки у серпні зараз у деяких регіонах випадає до 20 сантиметрів опадів на день. У Тіролі зійшла лавина, коли в горах перебувала група з 30 туристів. Рятувальники готуються до можливих евакуацій у кількох муніципалітетах, а влада попереджала про складні погодні умови найближчими днями на території Нижньої Австрії.

повінь австрія

Відень, Австрія 15 вересня 2024 року. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Близько 10 000 співробітників аварійно-рятувальних служб беруть участь у масштабних рятувальних операціях по всій Нижній Австрії. Вони рятують людей, які застрягли на дахах, відкачують воду із затоплених будівель і розчищають дороги, заблоковані поваленими деревами.

Через повені затоплено близько 100 доріг. У всьому східному регіоні країни спостерігаються збої у роботі громадського транспорту, зокрема залізничних маршрутів. 

Угорщина

За даними місцевого видання 444.hu., поблизу кордону зі Словаччиною біля Братислави, рівень води у Дунаї лише за один день піднявся на два метри. Підвищення рівня води фіксують на усіх станціях спостереження, максимальні показники сягають 7,8 метра.

Очікується, що Дунай вийде з берегів у четвер в районі Сігеткьоза, в Естергомі — у ніч з четверга на п'ятницю, в Будапешті — в ніч з п'ятниці на суботу, а в Байї і Мохачі — наступного тижня.

До того ж село Кісороші готується до майже рекордного рівня води, який у 2013 році сягнув максимуму у 890 сантиметрів. Місцевим жителям повідомили, що село, як очікується, буде відрізане від зовнішнього світу на 6-8 днів.

Міністр оборони Угорщини Крістоф Салай-Бобровніцький заявив, що солдати з Територіального резерву будуть залучені до захисту від повеней починаючи з середи. Наразі 1400 солдатів чергують на дамбах, але їхня кількість буде збільшена найближчими днями.

Небезпека для Італії

За даними BBC, італійська метеорологічна служба попередила про сильні опади, сильний вітер та інтенсивні шторми, які розпочнуться 17 вересня і триватимуть до 19 вересня. Небезпека існує для північного узбережжя Емілії-Романьї та півдня країни.

Національна служба цивільного захисту також оголосила на завтра майже 50 регіонів жовтого кольору, попереджаючи про ризик штормів, зсувів і повеней.

Нагадаємо, що Київ виступив з ініціативою допомогти у ліквідації наслідків повені у сусідніх країнах. Зокрема, український уряд надіслав Польщі й Чехії повідомлення про готовність відправити рятувальників, оснащених спеціальним обладнанням, для боротьби з повенями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.09.2024 15:25