Фото: Михайло Подоляк. Джерело – Офіс президента

У Зеленського пояснили, чому Україна не може "вступити до НАТО частинами"

Вступ України до Північноатлантичного альянсу без окупованих територій не може бути втілений у життя. Російська Федерація не погодиться припиняти агресію щодо нашої держави, взявши оперативну паузу на відновлення сил.

Таку заяву зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Він назвав пропозиції щодо вступу України до НАТО частинами "дивними" та наголосив, що це не допоможе "врегулювати конфлікт". Подоляк пояснив, чому такі "прості рішення" зрештою коштують дуже дорого.

"По-перше, сама розмова про таку можливість явно провокує Росію на подальшу ескалацію, заохочує її до агресивної війни: "Ще трохи — і Україна зламається. Треба дорізати громадян, доатакувати ракетами". Це ж очевидно? Безперечно", — написав він.

Подоляк також сумнівається, що Росія припинить бойові дії після "часткового" вступу України в НАТО.

"По-друге, не менш очевидно поставити зустрічне запитання: а хто сказав, що Росія готова прийняти пропозицію та зупинитися? Хто сказав, що РФ захоче погодитися на "Україна в НАТО"? Хто гарантує, що Росія не продовжить експансію після паузи, скориставшись фіктивною перервою для посилення своїх позицій? Нарешті, хто саме виступить гарантом недоторканності... умовної лінії розмежування? Чи теорія не передбачає практики?" — зауважив радник глави Офісу президента.

Подоляк ставить собі питання, навіщо озвучувати ці дивовижні пропозиції, не пропонуючи жодних гарантій. 

"Навіщо заохочувати РФ до подальших злочинів? Навіщо гарантувати РФ, що вона не програє війну, не відповідатиме за воєнні злочини, не зазнає внутрішньої трансформації, а зможе продовжувати вкладатися в мілітаризацію та агресивну зовнішню політику?" — наголосив він.

Подоляк також закликає усвідомити три прописні істини: РФ абсолютно недоговороспроможна та спробує обдурити в будь-якому разі.

"РФ у такому вигляді лише масштабуватиме ризики й намагатиметься реалізувати свої агресії. Лише значна "військово/технологічна допомога" Україні розв’язує проблему європейської безпеки та гарантує повернення до стабільних глобальних правил", — додав радник глави Офісу президента.

Нагадаємо, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Північноатлантичний альянс може прийняти Україну без окупованих Росією територій. Це означає, що П'ята стаття Вашингтонського договору не поширюватиметься на захоплені Москвою землі.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що вступ України до Північноатлантичного альянсу поставило б на місце російського диктатора Володимира Путіна. Такий крок повинен показати, що цивілізований світ не боїться будь-якого агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.11.2023 18:22