Фото: Андерс Фог Расмуссен. Джерело – Вікіпедія

Прийняти в НАТО, але з певним обмеженням: колишній генсек Альянсу пропонує варіант для України

Північноатлантичний альянс може прийняти Україну без окупованих Росією територій. Це означає, що П'ята стаття Вашингтонського договору не поширюватиметься на захоплені Москвою землі.

З відповідною ініціативою виступив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, пише The Guardian.

Расмуссен, який був очолював НАТО у 2009-2014 роках, наполягає на тому, що план часткового членства України не символізуватиме заморожування конфлікту, а натомість означатиме рішучість попередити Росію, що вона не може перешкодити вступу України до Альянсу. За його словами, питання членства України в НАТО не можна знову відкладати на наступний рік. 

"Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до вступу в НАТО. Нам потрібна нова архітектура європейської безпеки, в якій Україна буде в самому серці НАТО", — сказав Расмуссен.

Прихильників членства України в НАТО стримує те, що поширення П'ятої статті договору Альянсу про колективну самооборону на всю українську території зобов’яже країни-члени НАТО стати на активний захист країни, що перебуває у війні. 

Своєю чергою Расмуссен запевняє, що виключення з-під дії договору територій, які утримує Росія, зменшить загрозу конфлікту між Росією і НАТО.

"Щоб зробити П'яту статтю переконливою, необхідно дати Росії чіткий сигнал про те, що будь-яке порушення території НАТО буде зустрінуте відповіддю", — наголосив він.

Як цей крок позначиться на агресії РФ

Расмуссен сказав, що в певному сенсі ця пропозиція схожа на запровадження безпольотної зони для Росії, щоб вона не могла б літати над українською територією або посилати ракети в українські міста. Він зазначив, що в історії існує не зовсім точний прецедент: коли Західна Німеччина приєдналася до Альянсу в 1955 році, П'ята стаття поширювалася тільки на її територію, але не на територію Східної Німеччини.

Расмуссен також назвав три основні причини, чому Україні слід запропонувати членство. По-перше, Україна в НАТО виступала б як загорода проти все ще агресивної Росії. 

По-друге, сказав він, слід усвідомити, що сірі зони — це зони небезпеки, а нейтралітету в старому розумінні більше не існує.

Він також наголосив, що українська армія зараз є найбільш загартованою в боях армією в Європі та може стати надбанням і прикладом для інших європейських держав.

Шлях до членства України в НАТО

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що станом на сьогодні 20 країн-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу. Це абсолютна більшість і позитивний сигнал для України. Він висловив сподівання, що вже на саміті у Вільнюсі в липні Україна отримає чіткі та конкретні меседжі, коли і як вона стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтверджував, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу. Він також наголошував, що на саміті у Вільнюсі країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі.

Міністр оборони Британії Бен Воллес своєю чергою наголосив, що для України необхідно розглянути можливість вступу до НАТО без виконання Плану дій щодо членства. Велика Британія підтримує пришвидшений вступ нашої країни до Альянсу.

Нагадаємо, 28 червня генсек НАТО заявив, що умовою будь-якого змістовного обговорення членства України в НАТО є її перемога у війні з Росією. Країни-члени Альянсу вважають, що найбільш термінове завдання зараз — забезпечити перемогу України як суверенної та незалежної держави.

Також посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила, що країни Північноатлантичного альянсу близькі до того, щоб досягнути консенсусу у питанні вступу України до Альянсу. НАТО має намір показати, що робить кроки назустріч прагненню української держави. 

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що вступ України до Північноатлантичного альянсу поставило б на місце російського диктатора Володимира Путіна. Такий крок повинен показати, що цивілізований світ не боїться будь-якого агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.11.2023 16:55