У Женеві за підтримки ООН стартують переговори між сторонами конфлікту в Ємені

06 ВЕРЕСНЯ 2018 01:18

Сьогодні в Женеві розпочинаються політичні консультації між сторонами збройного конфлікту в Ємені. Це перша зустріч за останні два роки, повідомляє UN.

«Прийшов час почати новий процес, процес відновлення, який дозволить знайти позитивне рішення з цього конфлікту», - сказав Спеціальний посланник Генерального секретаря ООН по Ємену Мартін Гріффітс журналістам. Виступаючи в штаб-квартирі ООН в Женеві, він зазначив, що минуло два роки з тих пір, як воюючі сторони проводили переговори про припинення конфлікту.

«Йде справжня війна, як ви всі добре знаєте, і в такій війні відбувається багато всього жахливого, і в останні тижні таких негативних подій було більш ніж достатньо. У такій ситуації рішення зустрітися з опонентами за столом переговорів вимагає великої мужності і впевненості в тому, що вона принесе свої плоди», - заявив Мартін Гріффітс.

Бої в Ємені активізувалися в березні 2015 року, коли міжнародна коаліція під керівництвом Саудівської Аравії на прохання президента Ємену вступила в військову операцію проти повстанців-хусит. З тих пір тисячі мирних жителів загинули і близько восьми мільйонів людей перебувають на межі голодної смерті, згідно з даними гуманітарних служб ООН. Дитячий Фонд ООН повідомляє, що 76 дітей загинули в Ємені тільки в липні і серпні цього року.

Мета консультацій щодо Ємену, за словами Спеціального посланника ООН, в тому, щоб закласти фундамент для офіційних переговорів, які будуть проводитися в майбутньому.

Сьогодні члени Ради Безпеки ООН висловили «повну підтримку» консультацій і висловили надію, що в ході переговорів вдасться досягти домовленості.

«У конфлікту в Ємені може бути тільки політичне рішення», - підкреслили члени Ради Безпеки в своїй заяві для преси.

Спеціальний посланник ООН зазначив, що політичне рішення - в руках самих єменців і що інші країни не можуть і не повинні визначати майбутнє країни.

Світ, 06.09.2018 01:18