Фото: Global Look Pres

Угорщина не ратифікувала заявку Швеції на вступ до НАТО

Парламент Угорщини у понеділок, 31 липня, не зміг ратифікувати заявку про вступ Швеції до НАТО. Це сталося через те, що партія прем’єр-міністра Віктора Орбана "Фідес" бойкотувала засідання.

Про це повідомляє Bloomberg.

У понеділок, 31 липня, засідання парламенту Угорщини було перервано після того, як члени правлячої партії, що володіють більшістю у дві третини голосів у палаті, не з’явилися на нього.

Як заявив міністр кабінету міністрів Гергелі Гуляс, парламент може схвалити вступ Швеції до Альянсу восени.

Зауважимо, Угорщина і Туреччина є єдиними двома членами НАТО, які ще не ратифікували включення Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Нагадаємо, 22 березня парламент Швеції офіційно схвалив законопроект, що дозволяє країні вступити до НАТО, коли її заява буде ратифікована всіма 30 членами Альянсу. 4 квітня президент США Джо Байден привітав офіційний вступ Фінляндії до НАТО і закликав Туреччину та Угорщину негайно завершити процес ратифікації заявки Швеції на приєднання до Альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Водночас 13 липня президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина не схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО як мінімум до жовтня — причиною цього є те, що турецький парламент не засідатиме до осені. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.07.2023 17:36