Фото: REUTERS

Угорщина заблокувала новий транш допомоги Україні на 500 млн євро, — RMF FM

Угорщина заблокувала виділення Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру. Гроші виділяються на військову допомогу бійцям ЗСУ.

Про це повідомляє RMF FM з посиланням на слова високопоставленого дипломата ЄС у Брюсселі.

За даними видання, досі Угорщина, яка не надсилає зброю Україні, утримувалася від голосування щодо наступних траншів допомоги, проте й не блокувала цю підтримку. Наразі ж країна наклала вето на виділення допомоги українським військовим.

Дипломат ЄС у Брюсселі розповів виданню, що угорське вето викликає велике обурення серед дипломатів, оскільки воно не має виправдання, окрім того, що країна надає перевагу Росії. За його словами, що країни ЄС тиснутимуть на Будапешт 22 січня під час зустрічі міністрів закордонних справ країн.

Проте дипломат зауважили, що Євросоюз має запасний план Б, щоб Україна все-таки отримала військову допомогу. Відтак, ЄС прийняв законодавчий акт, який дає змогу погоджували цю допомогу без Угорщини. Тож якщо Будапешт відмовиться від збройової підтримки України, ЄС може прийняти таке рішення і у 26 країнах.

"Невеликій, проросійській державі, яка має винятки з усіх санкцій, важко диктувати позицію всьому ЄС", — наголосив дипломат ЄС.

Нагадаємо, уряд Естонії схвалив поставку найбільшої військової допомоги для України. Загальна вартість нового пакету зброї — 113 млн євро.

Також  днями стало відомо, що новий великий пакет військової допомоги для України готують США. Його вартість може сягнути 2,6 млрд доларів.

Економіка, 19.01.2023 20:56