Фото: соцмережі

Угорщина затвердила призначення послом України бійця ЗСУ

Послом України в Будапешті призначили професора Ужгородського національного університету, військовослужбовця Збройних сил України Федора Шандора. Рішення про вірчу грамоту посла затвердив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Про це повідомляє телеканал ATV.

Згідно з процедурою, підписане рішення президентки Угорщини Каталін Новак про згоду на призначення нового посла України було направлено до МЗС для контрасигнації міністром. Рішення набуде чинності, коли посол Шандор прибуде до Будапешта та вручить вірчі грамоти президентці Угорщини.

Відомо, що кандидатуру Федора Шандора, який є професором Ужгородського університету, а зараз — військовослужбовцем 101 бригади ТРО, Україна подала в Угорщину на погодження ще у травні. 

Новий посол є туризмознавцем та завідувачем кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ. У перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну Шандор вступив у лави ЗСУ. Та навіть під час перебування у зоні бойових дій, продовжував вести онлайн-лекції для своїх студентів. Тому його назвали "Професор з окопу".

У Закарпатській облраді зазначають, що під час війни Шандор налагодив взаємодію з угорськими волонтерами, які передають допомогу для ЗСУ, а також активно розповідає про службу угорців Закарпаття в різних підрозділах Збройних сил.

Чому Угорщина затягувала з призначенням посла

Прохання про призначення посла України в Будапешті Федора Шандора надіслали близько трьох місяців тому. За інформацією видання, причиною тривалого розгляду була нібито "недоступність президента України Володимира Зеленського для Каталіни Новак".

Мандатний лист Федора Шандора надіслано до Міністерства закордонних справ. Рішення президента буде оприлюднено в Угорській газеті, коли посол Шандор уже буде в Угорщині та вручить свої вірчі грамоти президенту Новак.

Нагадаємо, Угорщина продовжує закликати Україну до припинення війни шляхом переговорів із Росією. Прем’єр-міністр країни Віктор Орбан запевняє, що "ситуацію можна виправити лише шляхом дипломатії".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.08.2023 11:54