Фото: shutterstock

Україна 4 березня експортує рекордну кількість електрики: названо країни-покупці

У понеділок, 4 березня, українська електроенергія буде експортована до п'яти країн. Покупцями виступлять Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія та Молдова.

Про це повідомляє прес-служба НЕК "Укренерго".

У відомстві наголосили, що енергосистема України працює стабільно, дефіцит не прогнозується. Також 4 березня заплановано рекордний обсяг експорту електроенергії в інші країни.

Протягом понеділка заплановано поставити на експорт рекордний обсяг електроенергії — 13 264 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 716 МВт. Українська електроенергія буде експортована до п'яти європейських держав: Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови.

В "Укренерго" нагадали, що з 1 березня технічно можлива максимальна потужність для експорту електроенергії з України та Молдови до Європи складає 550 МВт в годину. 

"Таке рішення прийняли 29 лютого наші європейські колеги — оператори систем передачі (ОСП) країн континентальної Європи ENTSO-E на основі моделювання безпеки та стабільності роботи об’єднаної енергосистеми Європи та України", — йдеться у повідомленні.

Також "Укренерго" повідомив, що експорт електроенергії з України до інших країн здійснюється виключно при умові відсутності дефіциту в енергосистемі. 

"Повноводдя в річках та сонячна погода сприяють активній роботі гідроелектростанцій та електростанцій на ВДЕ. Завдяки цьому виробники електроенергії мають можливість не тільки повністю забезпечувати потреби українських споживачів, але й продавати електроенергію в сусідні країни, отримуючи кошти для подальшого відновлення після збройних атак росіян", — додали в "Укренерго".

За даними Інституту вивчення війни, затримки допомоги Заходу у сфері безпеки, швидше за все, зроблять енергетичну інфраструктуру України вразливішою для ударів Росії. У таких обставинах Київ буде змушений зробити важкий вибір щодо власної протиповітряної оборони.

Раніше заступник міністра енергетики Світлана Гринчук заявила, що енергетичні об'єкти постійно потрапляють під удар російської армії. Найважча ситуація з критичною інфраструктурою у прифронтових областях України.

Варто зазначити, що внаслідок російських обстрілів, що сталися під ранок середи, 7 лютого, у деяких містах України пошкоджено лінії електропередач та знеструмлено підстанції. Без світла залишилося понад 20 тисяч абонентів у Києві, Харкові та Миколаєві.

Нагадаємо, на початку лютого російські окупанти другу ніч поспіль атакували дронами Кривий Ріг Дніпропетровської області. Вони поцілили в об'єкт енергетики. Після цього в місті ввели аварійні відключення світла, а в місті були перебої зі зв'язком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.03.2024 12:58