Фото: Віктор Микита / Facebook

Україна домовляється з сусідньою країною про відкриття ще одного пункту пропуску

Україна веде перемовини з Угорщиною про відкриття ще одного вантажного пункту пропуску, який буде вигідний для обох сторін. 

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Віктор Микита у коментарі "Укрінформу".

"Щоб задовольнити всі потреби перевізників на українсько-угорському кордоні, потрібно будувати новий великий вантажний пункт пропуску — чотири смуги в одну сторону і чотири смуги в іншу. Поки що тривають перемовини про це з колегами з угорської сторони", — сказав він.

За словами посадовця, наразі основне завдання — зблизити країни та "не дати можливості Росії, ворогу нас розколювати". Микита зауважив, що відкриття нового вантажного КПП буде вигідним для Угорщини, адже вона стане транзитною країною вантажів, що їхатимуть з України. 

"Зокрема, автобан М3 важливо навантажити відповідними автомобілями, які будуть сплачувати податки. Це економічно вигідно для Угорщини. Якщо ми економічно будемо зв'язувати свої відносини з Угорщиною, то їй буде вигідно підтримувати Україну для того, щоб економічно розвивати й себе", — наголосив Микита.

Заступник керівника ОП додав, що на сьогодні на Закарпатті будуються великі підприємства, які забезпечать суттєву частку експорту готової продукції. Ця продукція, згідно зі Стратегією розвитку функціонування індустріальних парків у регіоні, має відправлятися на експорт до країн ЄС.

"Нам потрібно забезпечити швидке оформлення та пропуск вантажів для того, щоб підприємства виконували контракти. Усе це суттєві надходження до бюджету, тож розширення прикордонної інфраструктури — питання зміцнення економіки в цілому. Робота у цьому напрямку була активізована у 2023 році після зустрічі керівника ОП Андрія Єрмака та очільника угорського МЗС Петера Сійярто в Ужгороді, і поступово реалізується", — зазначив він.

Крім того, посадовець наголосив на необхідності розширення пункту пропуску "Чоп (Тиса) — Захонь".

"Враховуючи, що великий автобан М3, який йде від Будапешта в сторону України, не доходить до кордону з Україною близько 20 км, потрібно визначити місце, куди він заходитиме в Україні. Було питання щодо Берегівського району на Закарпатті, однак зараз там визначається інше місце. Я думаю, що в майбутньому буде вестися більш детальна розробка плану пункту переходу біля митного поста "Тиса", — пояснив він.

Нагадаємо, 2 жовтня в пункті пропуску "Орлівка" на кордоні України та Румунії були тимчасово призупинені пропускні операції. Це було пов’язано з нічною атакою безпілотниками, яку здійснили російські окупанти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 12:07