Ольга Стефанішина. Джерело: eu-ua.org

Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, — Стефанішина

Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Надання власних даних ТЦК і СП не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Про це повідомила міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в коментарі Deutsche Welle.

"Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, в якому обсязі можемо заміняти чоловіків на полі бою. Мовиться про потенціал мобілізації — облік та інформацію. І це першочергова мета нашого рішення", — зазначила вона.

За її словами, у травні Україну відвідає єврокомісар з питань внутрішніх справ і міграції Ілва Йоганссон для того, аби обговорити питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС діє до березня 2025 року.

"Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в державу, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень. Не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти", — додала Стефанішина.

Як відомо, 23 квітня уряд України оприлюднив правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть оформлятися лише всередині держави, а не в іноземних дипломатичних установах. Як наслідок — чоловіки віком від 18 до 60 років, які проживають за кордоном, не зможуть отримати нові паспорти або продовжити термін дії документа.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив нещодавно: в Польщі вважають, що Україна повинна проявити ініціативу щодо повернення чоловіків призовного віку з-за кордону. А нововведення щодо обмеження консульських послуг назвали "цікавим".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2024 13:59