Фото: kyiv24.news

Україна не домовлятиметься з Росією про продовження контракту на транзит газу: заява міністра енергетики

Україна не вестиме перемовини з Росією щодо продовження контракту на транзит газу до Європи. Дія угоди закінчується наступного року.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю "Голосу Америки".

Урядовець наголосив, що продовження контракту залежатиме від того, чи зможе Європа обійтись без російського газу. Міністр сподівається, що наступного року європейські країни зможуть диверсифікувати постачання і не потребуватимуть російського газу взагалі.

"По-перше, ми точно не будемо стороною перемовин із росіянами, і це абсолютно очевидно, а по-друге, я думаю що наступний рік буде показовий з точки зору можливості Європи функціонувати взагалі без російського газу. Я бачу всі передумови для того, щоб це відбулося"— сказав Галущенко.

Щоправда, за його словами, поки зарано прогнозувати, що станеться наступного року.

"Ми ж маємо справу з росіянами — вони можуть припинити дію цього контракту в будь-який день. Це абсолютно очевидно, що це не пов'язано з юридичними формальностями", — додав Галущенко.

За словами міністра, Україна вже цієї зими може відіграти значну роль в забезпеченні стабільності ринку газу в Європі. Попри війну, європейські компанії продовжують зберігати газ в українських газосховищах, і цей кейс лише зростатиме.

Нагадаємо, у підземні сховища газу України станом на серпень вже закачано понад 12,3 мільярда кубів блакитного палива. Цей процес відбувається згідно з напрацьованим графіком. За даними Міністерства енергетики, Україна лише нарощує темпи видобутку. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.08.2023 22:59