Фото: Wikipedia

Україна офіційно попросила Нідерланди про винищувачі F-16

Україна зробила офіційний запит до уряду Нідерландів на передачу винищувачів F-16. Отримання документа підтвердила міністр оборони країни Кайса Олленгрен.

Про це повідомляє видання NOS.

"Ми повинні обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми повинні серйозно дивитися на наслідки, це не може статися за одну ніч. Ми повинні бути чесними щодо цього", — сказала Олленгрен.

Міністерка зауважила, що перш ніж українська армія зможе використовувати винищувачі, льотчики повинні пройти відповідну підготовку. Крім того, літак є оборонною системою і технологією США, тому на нього потрібен дозвіл від американського уряду.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський. Він закликав на наступному засіданні обговорити це питання. Очікується, що авіація стане головною темою на "Рамштайні" в лютому.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Нагадаємо, Нідерланди можуть передати Україні винищувачі F-16. Глава МЗС України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі своїм нідерландським колегою Вопке Гукстрою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.02.2023 16:37