На фото: зенітний ракетний комплекс IRIS-T SL. Джерело: Вікіпедія

Україна отримала від Німеччини дві системи ППО IRIS-T: що про них відомо

Минулого тижня Німеччина передала Україні зенітно-ракетний комплекс середньої дальності IRIS-T SLM, а також малої дальності IRIS-T SLS. Берлін наразі здійснює доставлення військової техніки й боєприпасів для українських військових на високому рівні й надалі підтримуватиме його.

Про це в інтерв'ю RND заявив німецький генерал-майор Крістіан Фройдінг. За його словами, також відбувається постачання іншої техніки та обладнання в межах німецької військової допомоги.

Йдеться про системи протиповітряної оборони, які необхідні Україні для захисту об’єктів критичної інфраструктури та громадян від ударів російських окупантів.

"Тільки минулого тижня ми доставили дві зенітні системи Iris-T SLM і SLS. І до кінця цього року ми поставимо ще дві системи протиповітряної оборони", — наголосив Фройдінг.

Посадовець додав, що українські військові отримують від Німеччини легку бронетехніку та основні бойові танки, а також велику кількість артилерійських боєприпасів. За його словами, ця допомога є досить суттєвою.

Що відомо про IRIS-T SLM

Це німецький зенітний ракетний комплекс ППО і ПРО середнього радіуса дії розробки компанії Diehl Defence. Комплекс може знищувати літаки, вертольоти, безпілотники, балістичні та крилаті ракети. Розробку завершено у 2014 році.

Комплекс має оглядову радіо-локаційну станцію на 360 градусів, здатен вести одночасний обстріл декількох цілей за будь-яких погодних умов. Також він може під'єднувати додаткові пускові установки залежно від потреб. В стандартній комплектації РЛС, пункт управління, та пускові установки разом з ракетами здатні уражати цілі на відстані до 40 кілометрів.

Пускова установка безекіпажна, має вісім ракет типу IRIS-T SL. Пуск відбувається вертикально для можливості обстрілу цілей на всі 360 градусів за азимутом. Для розгортання пускової установки на позиції необхідно до 10 хвилин. Одночасний обстріл декількох цілей досягається швидким пуском декількох ракет. Перезаряджання комплексу триває близько 15 хвилин.

Що відомо про IRIS-T SLS

За даними виробника, варіант SLS також призначений для боротьби з літаками, вертольотами, безпілотниками, крилатими та балістичними ракетами малого радіуса, але на відстанях до 25 кілометрів, на відміну від 40 кілометрів у версії SLM. Так, у грудні 2020 року було представлено проект системи IRIS-T SLS Mk III. Як шасі було запропоновано General Dynamics Eagle V 6×6.

Нагадаємо, у вересні очільниця міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловилася за використання Україною далекобійної зброї. За її словами, Київ повинен мати можливість використати ці методи для самооборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.10.2024 13:37