Україна отримає від США ракетні системи: подробиці від Байдена

01 ЧЕРВНЯ 2022 10:32

Америка продовжує допомагати Україні давати гідну відсіч країні-агресору – цього разу США передадуть нашій країні високомобільні артилерійські ракетні системи для точних ударів всередині країни.

Про це написав президент США Джо Байден у своїй колонці на New York Times, інформує TrueUA.

Україна отримає артилерійські ракетні системи, які можуть точно вражати ворожі цілі на відстані до 80 км. Саме ця система, за словами командувача збройних сил України, має вирішальне значення для протидії ракетним атакам Росії.

"Ми надамо українцям більш досконалі ракетні системи і боєприпаси, які дозволять їм більш точно вражати ключові об'єкти на полі бою в Україні", – написав президент США.

Зазначається, що зброєю дозволено відбивати атаки ворога лише всередині країни – Київ дав "гарантії" того, що ракети не будуть використовуватися для завдання ударів по території Росії, аби не втягувати США у прямий конфлікт з РФ.

"Ці системи будуть використовуватися українцями для відображення наступу Росії на територію України, але вони не будуть використовуватися проти цілей на території Росії", – заявив високопоставлений представник адміністрації президента США.

Сам Джо Байден допомогу Україні вважає єдино правильним рішенням.

"Стояти поруч з Україною в її скрутну годину – це не просто правильно. У наших життєво важливих національних інтересах є забезпечення мирної та стабільної Європи та чітко дати зрозуміти, що сила не є правильною. Якщо РФ не заплатить високу ціну за свої дії, вона пошле сигнал іншим потенційним агресорам, що вони теж можуть захопити території та підпорядкувати інші країни", – заявив він.

У рамках нового пакету військової допомоги ЗСУ також отримають інше сучасне озброєння, зокрема протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, потужні артилерійські та високоточні реактивні системи, радари, безпілотники, гелікоптери Мі-17 та боєприпаси.

Своєю чергою, Reuters повідомляє з посиланням на високопоставленого представника адміністрації президента США, що нове озброєння, яке отримає Україна, включатиме високомобільну артилерійську ракетну систему M142 (HIMARS).

Нагадаємо, 21 травня президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден підписав законопроект про надання Україні 40 млрд доларів.

Також відомо, що Байден ввечері 9 травня підписав закон про ленд-ліз для України.

Війна, 01.06.2022 10:32