Фото: pon.org.ua

Україна отримає від Євросоюзу 500 додаткових електрогенераторів

Європейський союз продовжує підтримувати Україну. Зокрема, ЄС передасть нашій державі 500 генераторів для зміцнення енергетичної стійкості країни.

Про це йдеться на офіційній сторінці Європейської комісії.

"Для посилення енергетичної стійкості України ЄС мобілізує зі своїх стратегічних резервів rescEU додаткові 500 електрогенераторів", — йдеться у повідомленні.

У комісії підкреслили, що тривалі жорстокі атаки Російської Федерації "зробили українську енергетичну інфраструктуру крихкою". Через те, що неможливо протягом року відновити всі зруйновані ворогом мережі, ЄС намагається всіма способами допомогти пережити Україні цю зиму.

"Залучені з розташованих у Польщі резервів ЄС rescEU для надзвичайних ситуацій генератори ранжуються від малих 12,5 кВА до великих 1000 кВА і здатні постачати енергію цілим лікарням у випадку відключення електроенергії", — йдеться на сайті комісії.

Зазначається, що фінансова вартість 500 електрогенераторів складає 16,5 мільйонів євро. Ці прилади надаватимуться різним українським міністерствам. Зокрема, 40 із 500 генераторів призначені для шкіл.

У Єврокомісії додають, що разом із цим новим залученням, Україні надіслано понад 5 500 електрогенераторів через Механізм цивільного захисту ЄС, який включає пропозиції як від країн-членів, так і 2 178 пропозицій із власних, призначених для додаткового рівня захисту резервів ЄС rescEU. Окрім генераторів, ЄС постачає в Україну трансформатори, автотрансформатори, високовольтне обладнання та світлодіодні лампи.

"Минулого року ми стали свідками спроби РФ бомбити Україну в період холоду і темряви. Їм це не вдалося тоді, і не вдасться зараз. Стійкість України у цій безглуздій війні не має собі рівних, але українці не стоять наодинці в цій боротьбі. ЄС працює пліч-о-пліч з українською владою, щоб направляти найнеобхідніші екстрені постачання в країну з першого дня. Зараз ми мобілізуємо додаткові 500 електрогенераторів з наших енергетичних запасів rescEU для підтримки енергетичної системи України в суворі зимові місяці", — заявив комісар ЄС з управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич.

Нагадаємо, 21 грудня Німеччина виділила Фонду енергетичної підтримки України 88,5 мільйонів євро. Ці кошти спрямують на ремонт зруйнованих підстанцій та електростанцій, щоб продовжувати забезпечувати населення електроенергією та теплом. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.12.2023 19:10