Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Орбан не виключає, що ЄС може обійти вето Угорщини щодо допомоги Україні

Європейський Союз (ЄС) може обійти вето Угорщини на виділення пакета грошової допомоги Україні. Для цього лідери ЄС можуть укласти окрему угоду між 26 іншими державами-членами на саміті, який відбудеться на початку 2024 року.

Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє Bloomberg.

"ЄС шукає способи обійти позицію Угорщини після того, як переговори про пакет на 50 мільярдів євро для України зірвалися на саміті минулого тижня", — пише видання.

Потенційний резервний варіант, який було запропоновано, полягає в тому, щоб країни-члени ЄС спрямовували гроші до Києва поза бюджетним процесом ЄС. За словами Орбана, цей варіант може бути цілком можливим.

"Це не питання того, що волю Угорщини можна обійти в багатьох областях. Інші також мають таку можливість у цій галузі", — заявив він журналістам у Будапешті.

Прем'єр-міністр зазначив, що будь-яка допомога Україні має надаватися на більш короткий термін. Він додав, що це питання слід розглядати окремо від суперечок щодо фінансування Угорщини ЄС.

Позиція Угорщини щодо допомоги Україні від ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на саміті Євросоюзу у Брюсселі наклав вето на допомогу Україні у вигляді 50 мільярдів євро від Європейського Союзу. Лідери країн ЄС розглядали цю ініціативу 14 грудня. Питання розглянуть знову в січні 2024 року.

Своєю чергою президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз має інструменти для гарантування надання допомоги Україні. Він впевнений, що держава буде забезпечена у фінансуванні попри угорське вето.

Нагадаємо, 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС. Це сталося попри побоювання, що Угорщина заблокувала питання. Під час голосування прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який заявляв, що Україна не готова до початку переговорів, вийшов із зали

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 14:30