Фото: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті

Україна прийме у вересні 30 тисяч паломників-хасидів: як готується Умань

У вересні Україну може відвідати понад 30 тисяч паломників. Стільки хасидів, попри війну, мають намір приїхати в Умань на Рош га-Шана — єврейський Новий рік.

Про це повідомили у Державній службі України з етнополітики та свободи совісті.

"Попри наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов’язок. Природно, що приїзд такої кількості прочан у воюючу країну потребує серйозних безпекових, логістичних, медико-санітарних та інших заходів з боку державних органів", — йдеться у повідомленні. 

Водночас мер Умані Ірина Плетньова наголосила, що місту буде складно забезпечити укриттями на випадок обстрілів таку кількість людей. Тим більше, що паломники будуть сконцентровані на малій площі. Тим часом органи влади усіх рівнів врегулювали більшість питань. Для паломників-хасидів в Умані організували сайт та гарячу лінію.

Додамо, раніше повідомлялось, що Україна начебто обмірковує питання скасування безвізового режиму з Ізраїлем на тлі "дипломатичної боротьби між двома країнами щодо ставлення до громадян одна одної". За словами представника РНБО, Тель-Авів намагається отримати гарантії безпеки для десятків тисяч єврейських паломників, які на свято Рош га-Шана (юдейський Новий рік) щорічно у вересні з'їжджаються в Україну, щоб відвідати Умань, де знаходиться могила цадика Нахмана.

Представник РНБО сказав, що зараз Міністерство закордонних справ України готує подання про безвізовий режим до Кабміну, і воно буде розглянуте "найближчими тижнями". Водночас прес-секретар МЗС України не підтвердив цю інформацію.

Нагадаємо, 8 червня російські загарбники обстріляли місто Умань Черкаської області. Ворожа ракета влучила біля будівлі продуктового магазину "АТБ", який продовжив роботу навіть після оголошення повітряної тривоги. У ньому перебували жінки та діти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.08.2023 12:21