Фото: Генштаб ЗСУ

Україна просить ЄС постачати по 250 тисяч артилерійських снарядів на місяць, — FT

Військово-політичне керівництво України визначило кількість боєприпасів, яка необхідна для зменшення дефіциту. Йдеться про постачання 250 тисяч артилерійських снарядів щомісяця.

Із проханням щодо надання такої кількості зброї до країн ЄС вже звернувся міністр оборони України Олексій Резніков. Про це пише Financial Times.

Міністр написав листа до партнерів із Євросоюзу, у якому зазначив, що 250 тисяч артснарядів щомісяця дозволять уникнути гострого дефіциту боєприпасів, який обмежує просування української армії на полі бою.

У ЗМІ зазначають, що в листі йдеться й про кількість снарядів, які вистрілюють ЗСУ. Наразі це п’ята частина від тих масштабів, які вони могли б використати за відсутності дефіциту.

Резніков наголошує, що саме артилерія відіграє вирішальну роль у знищенні ворожих сил.

За словами міністра, українські військовослужбовці використовують за місяць близько 110 тис. артснарядів 155-мм калібру. Водночас російські війська — вчетверо більше.

"За нашими оцінками, для успішного виконання завдань на полі бою мінімальна потреба становить не менше 60 відсотків від повного боєкомплекту або 356 400 снарядів на місяць", – йдеться у листі Резнікова.

Скільки українські військові потребують боєприпасів на добу

За підрахунками Financial Times, за добу українські військові "вистрілюють" річний запас артилерійських снарядів невеликої країни Європи. А це приблизно 5-6 тисяч боєприпасів.

У виданні зауважують, що через великий попит України на снаряди та постійне постачання боєприпасів ЗСУ, у Європі утворюється криза ланцюгів постачання, адже оборонні виробники намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також для підтримки поставок в Україну.

Ці цифри підтвердив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква уточнивши, що українські військовослужбовці скоро можуть стикнутися із нестачею боєприпасів.

Нагадаємо, 14 лютого, під час зустрічі в форматі "Рамштайн" було озвучено про передачу Україні чергових партій боєприпасів. Зокрема, Франція разом з Австралією буде розгортати виробництво боєприпасів калібру 155 мм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.03.2023 09:25