Фото: Офіс президента

Україна розраховує на присутність приблизно 100 країн на саміті миру у Швейцарії, — Зеленський

Україна розраховує на присутність приблизно 100 країн на першому інавгураційному Саміті миру у Швейцарії.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу "Ми — Україна", передає Офіс президента.

Зеленський очікує, що найближчими днями Україна узгодить зі Швейцарією дату проведення першого інавгураційного Саміту миру. Водночас, за словами гаранта, поки що списку країн, які візьмуть участь у заході, немає.

"Ми розраховуємо мати 80–100 країн світу. Вважаємо, що це буде найпотужніший саміт. Саміт миру. Так, він інавгураційний. Але це дуже важливий саміт, де ми будемо бачити партнерів. І на якому ми побудуємо мапу подальших кроків щодо закінчення війни", — зазначив Зеленський.

Очільник держави також додав, що лише спільними зусиллями світ може зупинити агресію Росії. Тож на саміті чекають країни з усіх континентів.

В Офісі президента додали, що перший інавгураційний Саміт миру відбудеться у Швейцарії на основі української Формули миру. На ньому країни-учасниці підготують спільний план дій щодо справедливого миру для України.

Зауважимо, міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй раніше заявив, що його країна планує організувати на прохання України Глобальний саміт миру. Точні терміни його проведення поки невідомі, але орієнтовно він відбудеться до літа 2024 року.

Нагадаємо, голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що, можливо, Україна запросить Росію на саміт миру. Проте це може відбутися лише на другій зустрічі.  Водночас перший Глобальний саміт миру пройде без країни-агресорки. Крім того, очільник ОП розповів, що Україна запросить на перший інавгураційний Саміт миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії, понад 160 держав.

Раніше повідомлялось, що мирна конференція щодо України, яку планує провести Швейцарія, може відбутися за участю Китаю. Принаймні Пекін розглядає варіанти, аби в тому чи іншому статусі долучитися до представницького світового зібрання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.04.2024 20:16