Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Глобальний саміт миру: які країни запросив Зеленський до Швейцарії (відео)

Україна готується до інавгураційного Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. У ньому можуть взяти участь усі нації світу, які поважають міжнародний порядок, заснований на правилах.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників третього Саміту за демократію.

Глава держави підкреслив, що Україна не ділить світ на великих і малих, на тих, хто нібито більше заслуговує на увагу і хто нібито менше. 

"Ми зневажаємо колонізаторський погляд на світ, який розподіляє нації між так званими великими державами чи геополітичними полюсами. Кожна нація має значення", — заявив Зеленський.

За словами президента, прагнучи до справедливого завершення злочинної російської війни проти нашого народу, Україна хоче дати кожній нації впевненість, що її безпека буде непорушною. 

"Це стане можливим, коли ми завершимо цю війну не на умовах агресора і не на нав’язаних нам умовах, а на умовах нації, на яку напали", — наголосив український лідер.

Зеленський повідомив, що зараз Україна готує інавгураційний Глобальний саміт миру у Швейцарії та запрошує до участі всі нації світу, які поважають міжнародний порядок, заснований на правилах. 

"Ваш голос важливий. Я вірю, що мир може бути надійним. Але для цього країни світу мають бути співтворцями надійності", — додав президент Зеленський.

Зауважимо, міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй раніше заявив, що його країна планує організувати на прохання України Глобальний саміт миру. Точні терміни його проведення поки невідомі, але орієнтовно він відбудеться до літа 2024 року.

Нагадаємо, голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що, можливо, Україна запросить Росію на саміт миру. Проте це може відбутися лише на другій зустрічі.  Водночас перший Глобальний саміт миру пройде без країни-агресорки. Крім того, очільник ОП розповів, що Україна запросить на перший інавгураційний Саміт миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії, понад 160 держав.

Раніше повідомлялось, що мирна конференція щодо України, яку планує провести Швейцарія, може відбутися за участю Китаю. Принаймні Пекін розглядає варіанти, аби в тому чи іншому статусі долучитися до представницького світового зібрання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.03.2024 17:49