Фото: Офіс президента

Україна та Румунія уклали безпекову угоду: що вона передбачає

У четвер, 11 липня, у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоханніс підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. 

Про це повідомив Офіс президента.

Що передбачає документ

Згідно з даними ОП, у межах угоди Румунія передасть Україні систему Patriot, а також підтримуватиме нашу країну з тією ж динамікою, що й упродовж 2022–2024 років та сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України. 

Натомість особливістю цієї угоди є конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Так, Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

"Офіційний Бухарест разом із партнерами також допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи таким чином коаліції спроможностей військово-повітряних сил. Румунія підтримуватиме оборонну промисловість нашої країни. Окремі блоки документа стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України", — зазначили в ОП.

Крім того, в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти нашої країни або значної ескалації.

Варто зауважити, що загалом Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом та Румунією.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що найкращою гарантією безпеки для України стане п’ята стаття НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2024 19:20