Фото: Офіс президента України

Україна вимагатиме репарацій від Росії у Гаазі, але є нюанс, — посол

Україна у рамках судового процесу щодо Конвенції про заборону геноциду вимагатиме від Росії відшкодування збитків. Однак це станеться за умови, якщо буде відповідне рішення справи по суті.

Про це повідомив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич під час спілкування з журналістами в Міжнародному суді ООН, повідомляє "Укрінформ".

"Якщо буде рішення справи по суті, ми дійсно будемо говорити про те, що репарації потрібні. Росія порушила один із ключових міжнародних договорів у міжнародному праві, який є, як ви чули сьогодні, одним з основоположних для системи захисту прав людини. Але тут треба зазначити, що це репарації, які стосуються конкретно цієї справи. Ви знаєте, що уряд України працює над ширшим питанням компенсаційного механізму. Це все ніби частини одного питання, але все-таки це стосується саме цієї справи", — пояснив він.

Посол наголосив, що завдання України на цьому етапі — зробити все, щоби з точки зору права і фактів показати, що суд має юрисдикцію слухати справу по суті. Важливо встановити юридичний факт, що Росія — порушник норм міжнародного права. Після встановлення такого факту можна переходити до питання репарації, однак це питання може порушуватися на останній стадії розгляду справи — після винесення рішення по суті.

Гаага почала слухання за позовом України до Росії про геноцид

У Палаці миру в Гаазі 18 вересня розпочалися слухання у справі проти Росії за звинуваченнями про порушення нею Конвенції про заборону геноциду. Якщо на попередніх слуханнях вона ігнорувала процес, то цього разу вирішила надіслати делегацію юристів до Гааги, щоби захищатися від звинувачень.

Інтереси РФ представляють фахівці російського Міністерства закордонних справ, найняті ними юристи з компанії "Монастирський, Зюба і Степанов" (скорочена назва також звучить як МЗС), а також "міжнародні юристи" — з Ірану, Китаю, Перу. Також у переліку є юрист із французькою ліцензією Жан-Шарль Чікая, який не є науковцем, а натомість відомий тим, що представляє інтереси найодіозніших африканських диктаторів.

Україну, крім фахівців Міністерства закордонних справ, представляють юристи авторитетної міжнародної компанії Covington & Burling, а також команда науковців-міжнародників, яка вже тривалий час відстоює інтереси України у Гаазі, на чолі з професором Єльської школи права Гарольдом Коу та професором Університету Париж-Нантер Жан-Марком Тувененом.

До позову України проти Російської Федерації на теперішній момент доєдналися ще 32 держави світу.

Нагадаємо, що в Україні 14 вересня запрацював польовий Офіс Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Наразі це його найбільше представництво МКС за межами Гааги. За словами генпрокурора України Андрія Костіна, це підвищить ефективність і оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня вчиняти проти України та українців. Керуватиме філією Міжнародного кримінального суду Бренда Голліс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.09.2023 04:23