Фото: Facebook Олексія Резнікова

Україна все ближче до вступу в НАТО: Кабмін ухвалив важливе рішення

Закупівлі для української армії тепер проводитимуть за моделлю країн НАТО. Ними займеться Агентство оборонних закупівель.

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Наразі централізовану закупівлю товарів та послуг, які призначені для виконання програм у сфері нацбезпеки та оборони, забезпечить єдине національне агентство. Постанову, яка визначає Агенцію службою державного замовника Міністерства оборони, ухвалив Кабінет міністрів.

"Агентство, яке ми створили в 2022 році, відокремлено від апарату міністерства, що дозволяє звести до мінімуму корупційні ризики. Це рішення робить оборонне відомство на крок ближче до імплементації стандартів і процедур НАТО, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів та скоротить терміни постачання товарів для потреб ЗСУ", — заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

При цьому заступник міністра оборони Денис Шарапов розповів, що агентство здійснюватиме закупівлі на підставі потреб, які визначатимуть Збройні сили. При цьому зараз Міноборони залучає партнерів з Британії, Норвегії та Агентства НАТО з підтримки та постачання для допомоги у розробці механізмів роботи Агентства оборонних закупівель.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

У січні журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема, ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді. У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією. Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ. Також було звільнено заступника міністра оборони України В’ячеслава Шаповалова, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

Після цього Резніков повідомив про повернення громадського контролю над закупівлями Міноборони. Він пояснив, що система закупівель і контролю потребує змін.

Нагадаємо, Верховна Рада України на засіданні 24 лютого ухвалила в цілому законопроект №8381 "Про внесення змін до закону "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 23.05.2023 21:59