Фото: defence-ua.com

Україна вже отримала першу партію крилатих ракет SCALP від Франції, — посол

Україні вже передали всі крилаті далекобійні ракети SCALP, які влада Франції обіцяла надати в рамках першої партії допомоги.

Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко в інтерв’ю виданню LB.ua.

"Ця партія була випробувальна, снаряди непогано зарекомендували себе. SCALPи будуть, постачання триватиме. Головне питання цих постачань — їхній ритм, а тут у французів усе дуже непогано", — розповів український дипломат.

До того ж він зазначив, що у випадку, якщо президент України Володимир Зеленський або його французький колега Еммануель Макрон кажуть про те, що "Франція ухвалила рішення на прохання української сторони надати нам якесь озброєння", то це означає, що воно "вже в Україні та вже працює на фронті".

Що відомо про ракети SCALP

Франко-британська ракета SCALP — це аналог британських Storm Shadow. Ракета призначена для запуску з літаків. Вона має польотну масу до 1300 кілограмів, а маса її бойової частини складає 450 кілограмів.

Заявлена дальність пуску цієї крилатої ракети становить понад 250 кілометрів у експортному варіанті — і до 560 кілометрів у варіанті для армій Франції та Британії. Заплановані до передачі ракети передають Україні із власних запасів збройних сил Франції.

Нагадаємо, станом на серпень шість тисяч українських військових пройшли навчання у Франції. Процес відбувається у рамках плану підготовки бійців Збройних сил України в цій країні у 2023 році. До кінця року у Франції завершать підготовку ще більше українських солдатів. Деякі військові ЗСУ також проходили навчання у Польщі за підтримки Парижа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 16:33