Фото: "АрміяInform"

Україна збільшила щомісячне виробництво САУ "Богдана": у NYT назвали кількість

Оборонно-промисловий комплекс України на сьогодні щомісяця виробляє вісім самохідних артилерійських систем "Богдана", тоді як на початку повномасштабного вторгнення Росії в арсеналі Збройних сил була лише одна одиниця цієї САУ.

Про це інформує The New York Times.

Газета вказує, що ця зброя, яка вперше була виготовлена 2018 року й здатна стріляти патронами калібру НАТО, виявилася настільки ефективною в перші дні війни, що її розвозили на поля битв по всій країні.

"Тепер збройова промисловість України щомісяця виробляє вісім самохідних артилерійських систем "Богдана", і хоча офіційні особи не кажуть, скільки всього вони виробили, збільшення обсягів виробництва сигналізує про потенційний бум внутрішнього виробництва зброї в країні", — повідомили у NYT.

Журналісти, посилаючись на урядові документи, вказують, що за останній рік українські оборонні підприємства виробили втричі більше бронетехніки, ніж виробляли до війни, і вчетверо збільшили виробництво протитанкових ракет.

"Відповідно до аналізу військового бюджету України до 2030 року, проведеного військовою розвідувальною фірмою Janes, фінансування досліджень і розробок цього року збільшиться у вісім разів — до 1,3 мільярда доларів зі 162 мільйони доларів. Військові закупівлі 2023 року підскочили до прогнозованого 20-річного максимуму — майже 10 мільярдів доларів порівняно з довоєнним показником приблизно 1 мільярд доларів на рік", — зазначають у The New York Times.

У грудні 2023 року президент Володимир Зеленський повідомляв, що Україна вийшла на темпи випуску шести самохідних гаубиць "Богдана" на місяць.

Що відомо про СОУ "Богдана"

"Богдана" — це колісна 155-мм самохідна артилерійська установка українського виробництва. Вона стала першою українською САУ, розробленою під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

2022 року гаубиця отримала бойове хрещення у битві за окупований на той час рашистами острів Зміїний. Цього року офіційно прийнято на озброєння ЗСУ.

Нагадаємо, раніше The Washington Post із посиланням на слова прем'єр-міністра Дениса Шмигаля повідомляв, що Україна планує цього року витратити п'ять мільярдів доларів на внутрішнє виготовлення озброєнь. Водночас, вказувало видання, цього все одно замало, щоб компенсувати нестачу міжнародної підтримки, особливо надходжень зброї зі США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.04.2024 01:16