Фото: Pixabay

Україна знову перейшла на "зимовий" час

Цієї ночі Україна перейшла на "зимовий" час. Стрілки годинника перевели на годину назад. Час на девайсах "перестрибнув" автоматично, а ось на механічних годинниках потрібно переводити час самостійно.

До сьогодні вважалося, що переведення годинників в Україні відбудеться востаннє, адже у липні поточного року Верховна Рада підтримала законопроект, який скасовує запровадження "літнього" часу. Проте за три місяці президент так його і не підписав. За даними ЗМІ, Володимир Зеленський цього робити й не планував, адже у владі нарешті все порахували й "вилізли збитки на кілька мільярдів". А щоб нібито не ображати спікера парламенту Руслана Стефанчука, який і був автором законопроекту, Зеленський вирішив не накладати вето на документ.

Чому в Україні не скасували переведення годинника

Переведення годинників почалося ще 1981 року для економії електроенергії та подовження світлового дня й здійснюється двічі на рік: у березні (на "літній" час) та у жовтні (на "зимовий" час).

Як ми писали у статті "Переведення годинників. Як Стефанчук підвів Зеленського під порушення Конституції", нинішня спроба скасувати переведення годинників — не перша в історії незалежної України. Попередня була наприкінці вересня 2011-го, за часів "регіоналів". Щоправда, вони не ховали потрібне їм рішення в законі зі стандартами й еталонами, а просто видали постанову ВР з єдиним пунктом: "Установити з 27 березня 2011 року (тобто "заднім числом") на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години". Тобто, по-перше, "літній" час, а по-друге, час третього поясу і, за "дивним збігом" — саме московський. Бо Москва, яка взагалі-то розташована у другому поясі, тоді якраз теж перейшла теж на вічний "літній" час.

У відповідь "регіонали" отримали протести, по-перше, свідомих громадян, по-друге, західних регіонів, яких не дуже тішила перспектива прокидатися рано, за Москвою, хоча світає пізно, майже за Варшавою. Ініціатива була настільки альтернативно обдарованою, що вже у жовтні від неї відмовилися. Слідом від такого ж рішення відмовилися у "братній" підкремлівській "Придністровській Молдавській Республіці".

2021 року народні депутати також задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — "відірвати" східні області України від "московського" часу;
  • питання захисту здоров'я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте нововведення так і не набуло чинності, адже не пройшло фінального читання в залі парламенту, тобто голосування за нього.

Переведення часу: як це впливає на організм

Вчені наголошують, що переведення стрілок годинника може спровокувати розвиток серцево-судинних та імунних захворювань, тому що воно змінює біологічний ритм людини. Нестача сну та зміна режиму також можуть стати причиною стресів. Тому важливо виконувати кілька рекомендацій, завдяки чому адаптація через переведення годинника на "зимовий" час буде менш травматичною:

  • гуляйте на свіжому повітрі — так ви зможете наситити мозок киснем;
  • зранку розминайте м'язи — фізичні вправи допоможуть прокидатися енергійними та в хорошому настрої;
  • зробіть акцент на сніданках — зранку краще споживати ситну їжу, щоб запустити організм.

Нагадаємо, у Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання планують врегулювати до 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.10.2024 03:01