Фото: ілюстративне. Джерело: НБУ

Українцям не видаватимуть деякі банкноти 50 і 200 грн: з чим це пов'язано

З 1 листопада Національний банк України почне поступову заміну банкнот старого зразка номіналами 50 та 200 гривень зразків 2003-2007 років. Їх замінять банкноти аналогічних номіналів сучасного покоління зразка 2014 року та наступних років випуску.

Як повідомляє прес-служба НБУ, громадянам не потрібно їх спеціально обмінювати. Українці матимуть можливість без обмежень продовжувати розраховуватися банкнотами старого зразка, адже вони залишатимуться дійсними платіжними засобами.

Поступова заміна відбуватиметься таким чином:

  • банки не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить видавати ці банкноти банкам, інкасаторським компаніям та компаніям з оброблення готівки.

"Потрапляючи в банки, банкноти номіналами 50 та 200 гривень старого зразка не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації", — наголосили у Нацбанку.

У НБУ додають, що заміна старих банкнот проводиться з метою підвищення якості готівки, яка перебуває в обігу. Наразі регулятор послідовно замінює в обігу всі банкноти попередніх років на більш сучасні та захищені. Отже, заміна банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка завершить цей процес.

"Як наслідок, банкнотно-монетний ряд гривні міститиме лише грошові знаки сучасного покоління. Це посилить якість та надійність готівкової національної валюти, що перебуває в обігу", — додали у НБУ.

Нагадаємо, раніше у Нацбанку повідомляли, що у вересні споживча інфляція пришвидшилася до 8,6% у річному вимірі. У найближчі місяці в Україні зберігатиметься така динаміка через збільшення бюджетних видатків та інші чинники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.10.2024 12:43