Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У НБУ назвали причини прискорення інфляції та зробили прогноз на наступні місяці

У вересні споживча інфляція пришвидшилася до 8,6% у річному вимірі. У найближчі місяці в Україні зберігатиметься така динаміка через збільшення бюджетних видатків та інші чинники. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України. 

У вересні фактичні темпи зростання цін були вищими за прогноз НБУ. Відхилення зумовлене насамперед стрімкішим пришвидшенням продовольчої інфляції через обмежену пропозицію окремої продовольчої продукції. Фундаментальний інфляційний тиск також посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Показник базової інфляції у вересні зріс до 7,3% з 6,5% у серпні.

Така динаміка зумовлювалася:

  • подорожчанням оброблених харчових продуктів під впливом більшої вартості продовольчої сировини;
  • зростанням виробничих витрат, зокрема на енергозабезпечення та оплату праці.

Водночас підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

Чого очікувати від інфляції у наступні місяці

Інфляційний тиск у найближчі місяці зберігатиметься. У НБУ це пов'язують із збільшенням бюджетних видатків, подальшим загостренням диспропорцій на ринку праці, а також очікуваним збільшенням дефіциту електроенергії під час опалювального сезону.

Проте монетарна політика Нацбанку спрямовуватиметься на утримання помірної інфляції цього року, поступове її сповільнення з другої половини 2025 року та подальше повернення до цілі 5%.

Нагадаємо, 19 вересня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. У регуляторі переконані, що це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку та повернення інфляції до 5% у наступні роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.10.2024 18:59