Фото: НБУ

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 13%: як це вплине на інфляцію

У четвер, 19 вересня, правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку та повернення інфляції до 5% у наступні роки.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

"З огляду на баланс ризиків і необхідність повернення інфляції до цілі 5% упродовж наступних років та забезпечення стійкості валютного ринку Правління НБУ вирішило зберегти облікову ставку на рівні 13%", — йдеться у повідомленні.

У якому стані перебуває інфляція?

За даними НБУ, у серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі, що було близьким до липневого прогнозу регулятора. Зростання споживчих цін зумовлювалося впливом гірших цьогорічних врожаїв, збільшенням витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію й оплату праці, а також ефектами від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці. Однак інфляційні очікування залишалися доволі стійкими.

Чого очікувати від інфляції у майбутньому?

Інфляція помірно зростатиме в найближчі місяці через розширення сукупного попиту внаслідок бюджетних видатків, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів. Проте виважена монетарна політика НБУ та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть поступовому сповільненню інфляції та її поверненню до цілі 5% упродовж наступних років. Для досягнення цілі НБУ, зокрема, підтримуватиме контрольовану ситуацію на валютному ринку.

Проте швидкість повернення інфляції до цілі 5% і стійкість економічного розвитку України значною мірою залежатимуть від характеру і тривалості війни. Російська агресія й надалі генерує такі ризики:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб, передусім для підтримання обороноздатності;
  • можливе додаткове підвищення податків, що, залежно від параметрів, може посилювати ціновий тиск;
  • подальше пошкодження інфраструктури, передусім енергетичної та портової, що обмежуватиме економічну активність і тиснутиме на ціни з боку пропозиції;
  • поглиблення негативних міграційних тенденцій та подальше розширення дефіциту робочої сили на внутрішньому ринку праці.

Варто зазначити, що 13 червня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до рівня 13% річних. 25 липня її зберегли на рівні 13% річних. 

Нагадаємо, 12 вересня рада НБУ ухвалила основні засади грошово-кредитної політики на час повномасштабної війни та певний період повоєнного відновлення з урахуванням положень меморандуму про співпрацю з МВФ. Основним завданням буде приведення інфляції до цілі 5% у найближчі роки та встановлення керованого курсу гривні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2024 14:21