Фото: НБУ

Нацбанк знизив облікову ставку: як це вплине на інфляцію

У четвер, 13 червня, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до рівня 13% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності. Зміни набудуть чинності 14 червня 2024 року.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

"Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки", — пояснили в НБУ.

Інфляція залишається нижчою за цільовий діапазон НБУ

Після тривалого періоду зниження інфляція залишилася незмінною у квітні та лише незначно зросла в травні — до 3,3% у річному вимірі. Такі темпи зростання споживчих цін були нижчими, ніж очікував НБУ. Відхилення від прогнозу передусім зумовлено стрімким здешевленням сирих харчових продуктів завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих торішніх врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок. 

Проте фундаментальний інфляційний тиск відповідав квітневому прогнозу НБУ — базова інфляція становила 4,4%, залишаючись у межах цільового коридору вже більш ніж пів року. З одного боку, вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів, а також відносна стійкість інфляційних очікувань до курсових коливань стримували зростання цін на широкий спектр товарів і послуг. З іншого, — подальше зростання витрат бізнесу, у тому числі на оплату праці та електроенергію, стимулювало підвищення цін на значну частку компонентів базового індексу споживчих цін.

Чого очікувати від інфляції найближчим часом

НБУ очікує помірного пришвидшення інфляції в наступні місяці та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року. Така цінова динаміка визначатиметься передусім збереженням тиску на витрати бізнесу в умовах війни, вірогідно, дещо нижчими врожаями після тогорічних рекордів, перенесенням на ціни зростання заробітних плат відносно високими темпами, а також підвищенням тарифів на електроенергію. 

Проте виважена монетарна політика НБУ та мораторій на підвищення більшості житлово-комунальних тарифів обмежуватимуть зростання цін. Регулятор не лише продовжуватиме політику захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення, але й покриватиме структурний дефіцит валюти та згладжуватиме надмірні курсові коливання для забезпечення стійкості валютного ринку.

Ці заходи є важливими для збереження контролю над інфляційними очікуваннями, утримання інфляції на помірному рівні у 2024 році та її повернення до цільового діапазону 5% упродовж наступних років.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, у травні у річному вимірі інфляція становила 2,0%. Індекс споживчих цін збільшився на 0,6% порівняно з квітнем. Найбільше минулого місяця подорожчали фрукти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.06.2024 15:20