Фото: НБУ

Боротьба з інфляцією та керований курс гривні: НБУ оновив основні засади грошово-кредитної політики

Рада Національного банку України ухвалила основні засади грошово-кредитної політики на час повномасштабної війни та певний період повоєнного відновлення з урахуванням положень меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Основним завданням буде приведення інфляції до цілі 5% у найближчі роки.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

"Відтепер основними засадами офіційно визначено, що монетарна політика НБУ спрямовується на приведення інфляції до мети 5% на належному горизонті політики, що не перевищуватиме три роки", — йдеться в прес-релізі.

Так, оновлені основні засади грошово-кредитної політики передбачають, що НБУ і надалі застосовуватиме режим гнучкого інфляційного таргетування для підтримання цінової стабільності. 

В Нацбанку пояснили, що враховуватимуть необхідність балансування між сприянням адаптації економіки та підтриманням її відновлення, а також збереження контролю за інфляційними очікуваннями. Відповідний формат вирізнятиме поточний режим від повноцінного інфляційного таргетування, який діяв до повномасштабного вторгнення, коли горизонт повернення інфляції до цілі становив до 18 місяців.

Також НБУ має намір використовувати гнучке інфляційне таргетування до нормалізації функціонування економіки та відновлення повноцінного формату інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом.

"НБУ і надалі дотримуватиметься принципів керованої гнучкості обмінного курсу як перехідного режиму на шляху повернення до плаваючого курсоутворення. Важливим завданням НБУ залишатиметься збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку, а також підтримання двосторонніх коливань обмінного курсу. Це сприятиме утриманню інфляційних та курсових очікувань під контролем, збереженню довіри до гривні та захисту міжнародних резервів", — зазначають в регуляторі.

Крім того, НБУ сприятиме збереженню реальних процентних ставок за строковими гривневими інструментами, зокрема депозитами, на достатньо високому рівні для забезпечення захисту гривневих доходів населення від інфляції. Це важливо, щоб зменшити ризики для стійкості валютного ринку та керованості інфляційних очікувань.

"НБУ також докладатиме зусиль для підтримки відновлення економіки та економічної політики уряду", — йдеться в прес-релізі.

Нагадаємо, в Україні у серпні споживчі ціни зросли на 0,6%. Річна інфляція прискорилася до 7,5%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.09.2024 15:12