Фото ілюстративне. Джерело: МВФ

Що чекає на економіку України: оновлений прогноз МВФ

Аналітики Міжнародного валютного фонду оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що у 2024 році зростання цієї сфери дещо сповільниться.

Про це йдеться в "Огляді світової економіки" (WEO).

За даними МВФ, війна Росії в Україні продовжує мати руйнівний вплив на країну та її народ. Проте вміле формування політики, адаптивність домогосподарств і фірм, а також потужне зовнішнє фінансування допомогли підтримати макроекономічну та фінансову стабільність країни.

Так, у першому кварталі 2024 року реальний ВВП зріс на 6,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Інфляція в липні залишалася на рівні 5,4%, а валові міжнародні резерви станом на 1 вересня становили 42,3 мільярда доларів.

Однак, за прогнозом МВФ, у 2024 році очікується економічне уповільнення через повторні атаки на енергетичну інфраструктуру та вплив війни на ринок праці. За підсумками року зростання реального ВВП становитиме 3%.

"Вирішення дефіциту енергії напередодні зими є критично важливим, що потребує скоординованих зусиль, у тому числі з міжнародними партнерами. Оскільки війна, як очікується, триватиме до 2025 року, зростання реального ВВП становитиме 2,5-3,5%", — зазначили у звіті.

До кінця 2024 року інфляція зросте приблизно до 9%. Водночас ризики для перспектив залишаються надзвичайно високими. У МВФ наголосили, що бюджет на 2025 рік має враховувати фінансові обмеження та цілі щодо стійкості боргу.

"Своєчасна та передбачувана зовнішня фінансова підтримка на умовах, що відповідають прийнятності боргу, залишається незамінною для підтримки економічної стабільності", — підсумували аналітики.

Нагадаємо, за даними Держстату, в Україні у серпні споживчі ціни зросли на 0,6% після падіння до нуля в липні з 2,2% у червні. Річна інфляція прискорилася до 7,5%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.09.2024 13:20