Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Прогноз Нацбанку щодо інфляції: що буде зі споживчими цінами у найближчі два роки

До кінця 2024 року інфляція в Україні зросте до 8,5%. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

На початку поточного року інфляція була низькою, але впродовж останніх місяців вона помітно пришвидшилася, проте така тенденція була очікуваною для НБУ.

На темпи зростання споживчих цін у 2024 році передусім вплинуло:

  • збільшення витрат бізнесу на електроенергію;
  • оплата праці;
  • певне послаблення курсу гривні.

Інфляція та ціни у 2025-2026 роках

Щоб тримати ситуацію під контролем, НБУ обмежуватиме коливання курсу, забезпечуючи курсову стійкість, а також забезпечуватиме такий рівень ставок за гривневими депозитами, який захищатиме заощадження населення від інфляційного знецінення. Це своєю чергою "підтримуватиме довіру до гривні та обмежуватиме тиск на валютному ринку". Ці дії НБУ дадуть змогу уповільнити інфляцію вже наступного року.

"Допомогти в цьому має й сповільнення інфляції в країнах, з якими Україна веде торгівлю", — зазначили в регуляторі.

За прогнозом НБУ, у 2025 році темпи зростання цін уповільняться до 6,6%, а у 2026 році — повернуться до 5%, що є ціллю НБУ.

Нагадаємо, наприкінці липня Державна служба статистики повідомляла, що ціни в межах країни зросли на 30,5%, за межі України — на 4,3%, Гуртові ціни виробників промислової продукції минулого місяця у порівнянні з аналогічним періодом торік зросли на 26,7%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.08.2024 14:59