Фото: Слово і діло

В Україні за рік на 10% зросли гуртові ціни на продукти: що здорожчало найбільше

Гуртові ціни виробників промислової продукції минулого місяця у порівнянні з аналогічним періодом торік зросли на 26,7%.

Зокрема, ціни у межах країни зросли на 30,5%, за межі України — на 4,3%, повідомляє Державна служба статистики.

Щодо виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, то в цій сфері ціни підвищилися на 10,6%. Зокрема, в межах України ціни виросли на 9,6%, за межами країни — на 11,7%.

Ціни на продукти

Інфографіка: Держстат

Найбільші зміни спостерігаються у сфері виробництва м'яса. Там ціни зросли на 15,6%, у тому числі всередині держави — на 15,5%. Виробництво молочних продуктів — на 13,7%, у тому числі усередині України ціни піднялися на 12,9%.

Зазначимо, що споживча інфляція в Україні у червні прискорилася до 4,8% з 3,3% у травні. У місячному вимірі ціни зросли на 2,2%.

Так, фактичні темпи зростання цін були близькими до цілі Національного банку 5% та виявилися лише незначно нижчими за прогноз, опублікований в Інфляційному звіті за квітень 2024 року. Відхилення від прогнозу насамперед зумовлено динамікою цін на сирі харчові продукти у квітні-травні, падіння яких в річному вимірі виявилося суттєвішим, ніж очікувалося. Це відображає вплив значних врожаїв минулого року та теплої погоди на початку 2024 року.

Фундаментальний інфляційний тиск залишався стійким. Показник базової інфляції у червні зріс до 5,0% з 4,4% у травні. Така динаміка відповідала квітневому прогнозу НБУ. З одного боку, її підтримували подальше зростання витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію, певне погіршення інфляційних очікувань, зокрема через послаблення обмінного курсу гривні. З іншого, стримуючими чинниками були вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів.

Нагадаємо, у липні в Україні змінилася вартість популярних крупНайбільший стрибок цін протягом останнього місяця зафіксували на рис, зокрема круглий. Його ціна зросла на 3,3 гривні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.07.2024 00:57