Фото: Слово і діло

В Україні у червні відчутно змінилися ціни: що подорожчало найбільше

В Україні минулого місяця відбувся відчутний приріст загального рівня споживчих цін. Інфляція у червні зросла до 2,2%.

Про це свідчать дані Держстату.

Так, зростання споживчих цін в Україні в червні 2024 року прискорилося до 2,2% з 0,6% у травні, 0,2% у квітні, 0,5% у березні, 0,3% у лютому і 0,4% у січні.

В червні минулого року зростання цін становило 0,8%, тож у річному вимірі інфляція за підсумками червня поточного року зросла до 4,8% із 3,3%.

Зазначається, на споживчому ринку в червні 2024 року ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,5%. Найбільше подорожчали яйця (на 15,5%). Також відчутно зросли ціни на цукор, соняшникову олію, рибу та рибні продукти, хліб, макаронні вироби, безалкогольні напої, рис, олію, овочі — до 3,2%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%.

Тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 17,4%. Це відбулося головним чином внаслідок підвищення вартості електроенергії на 63,6%.

Проте деякі продукти подешевшали: сало, молоко, м'ясо та м'ясопродукти, кисломолочна продукція, фрукти впали в ціні на 2,6-0,1%.

Нагадаємо, за даними Міністерства економіки, в Україні існують ризики зростання цін у найближчому майбутньому. Це пов'язують з дефіцитом робочої сили та ситуацією, яка склалася в енергосистемі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.07.2024 18:59