Фото: Слово і діло

В Україні можуть відчутно зрости ціни: у Мінекономіки назвали причини

В Україні існують ризики зростання цін у найближчому майбутньому. Це пов'язують з дефіцитом робочої сили та ситуацією, яка склалася в енергосистемі.

Про це йдеться в інфляційному огляді Міністерства економіки України.

Так, упродовж п’яти місяців 2024 року зберігався тренд сповільнення інфляційних процесів — річний темп досяг найнижчого рівня за більш як три роки — 3,3% (2% з початку 2024 року) та був близьким до динаміки інфляції в деяких європейських країнах, на території яких не ведуться жодні бойові дії. Проте, враховуючи перебіг повномасштабної війни на території України та постійно зростаючі втрати для вітчизняної економіки, ціни можуть "стрибнути" вгору.

Зокрема, на ріст цін можуть вплинути:

  • нові руйнування внутрішнього виробництва та інфраструктурних об’єктів;
  • дефіцит електроенергії та обмежене її постачання споживачам;
  • постійне збільшення логістичних витрат;
  • високі ризики з безпеки праці;
  • нестача персоналу.

Аналітики прогнозують, що в найближчій перспективі очікується ріст цін, адже й надалі переважатиме вплив чинників, що мають інфляційний характер. Зокрема, внутрішні ціни й далі залежатимуть як від світового тренду, враховуючи його корекцію, так і від вагомої внутрішньої собівартості продукції, що склалася внаслідок руйнації значної частини інфраструктурних об’єктів, потреби в подальшій відбудові пошкоджених енергетичних об’єктів та перебудові виробничих процесів.

До того ж стимулюватиме зростання цін невизначеність щодо подальшого перебігу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили.

Нагадаємо, в Україні найближчим часом зростуть ціни на пальне. Комітет Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики схвалив відповідний законопроект.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.07.2024 01:25