Фото: Слово і діло

В Україні з'явиться новий податок: названо товари, які значно подорожчають

В Україні планують запровадити акцизний податок на підсолоджену воду. Це призведе до підвищення вартості низки товарів.

Про це йдеться в бюджетній декларації на 2025-2027 роки, яка опублікована на сайті Кабінету міністрів.

Вказується, що ввести податок на підсолоджену воду планують протягом наступних трьох років. Це нововведення, імовірно, призведе до зростання вартості популярних серед українців газованих та сокових напоїв. Цей акциз є частиною національної стратегії доходів до 2030 року.

Варто зазначити, що податок на солодкі напої планують запровадити ще з 2023 року, коли у Верховній Раді було зареєстровано два відповідні законопроекти:

  • №9032-1 — через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин обсягом 0,1 євро (близько чотирьох гривень) на один літр напою;
  • №9033-1 — визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування у школах.

Нагадаємо, нещодавно голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев заявив, що найближчим часом у Верховній Раді очікують пропозицій від уряду щодо підвищення податків. Вони, імовірно, будуть досить "радикальними".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.07.2024 16:10