Фото: eadaily.com / www.freepik.com

Україні дають місяць часу для уникнення дефолту

У серпні цього року спливає термін боргових канікул для України за єврооблігаціями. Їх утримувачі планують вимагати виплат від держави й відсутність нової угоди може загрожувати дефолтом за цими зобов’язаннями. 

Про це повідомляє The Economist.

Як зазначає видання, Україна відчайдушно потребує фінансових можливостей. Наприкінці року співвідношення боргу до ВВП наблизиться до 94% — високий показник для економіки з її непростою фінансовою історією та її розміром. Суми, які надають союзники, вражають, але вони надходять у вигляді артилерії, танків та цільових коштів, а не у вигляді готівки. Лише вісім мільярдів доларів із недавнього пакета США спрямують безпосередньо уряду України, що еквівалентно трохи більше чверті щорічних витрат України на соціальну допомогу, і навіть це у формі кредиту. ЄС планує запропонувати трохи більше, але все одно лише 38 мільярдів доларів протягом трьох років.

Хоча сума, яку хоче отримати Україна, скромна — 12 мільярдів доларів у період з 2024 по 2027 рік, — країна не має вільних грошей, які можна було б накопичити, якщо вони не будуть надані. На думку МВФ, у рамках такої радикальної операції з реструктуризації, як та, яку запропонувала Україна і яку відкинули власники облігацій, країна зможе лише зводити кінці з кінцями. Зі свого боку, власники облігацій порушують питання, як фонд може бути настільки впевнений, тим більше що його аналіз застарів уже на кілька місяців.

За відсутності угоди Україна має два варіанти. Один із них — домовитися про продовження заморожування обслуговування боргу, як вона вже зробила з офіційними кредиторами, які відмовляться від платежів до 2027 року. Інший — оголосити дефолт. Це може здатися радикальним, але насправді між сценаріями немає великої різниці. У жодному з випадків українські платежі не відновляться.

Нагадаємо, протягом п'яти наступних років курс долара в Україні може підстрибнути до позначки 54 гривень. Водночас у 2024 році Міжнародний валютний фонд прогнозує незначне знецінення української валюти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.07.2024 14:49