Марія Височанська під час естафети олімпійського вогню. Джерело: Національний олімпійський комітет України

Українська гімнастка пронесла олімпійський вогонь у перший день естафети у Франції

Українська гімнастка Марія Височанська пронесла олімпійський вогонь у перший день естафети у французькому Марселі. Естафета олімпійського вогню в Марселі ознаменувала початок 11-тижневої подорожі Францією перед церемонією відкриття Олімпіади-2024.

Про це повідомив Національний олімпійський комітет України.

Височанська — одна з 28 європейських спортсменів, які отримали запрошення від організаторів Олімпіади у Парижі для участі в естафеті олімпійського вогню. Таке право вона здобула у статусі капітана збірної України з художньої гімнастики, що вже виборола ліцензію на Ігри у Парижі у групових вправах.

Учора, 9 травня, в країнах Європейського Союзу, а також в Україні, відзначили День Європи. Саме у цей день організатори Олімпіади у Парижі запланували старт естафети олімпійського вогню. Серед учасників першого була й Височанська, яка рухалася, тримаючи в руках факел з олімпійським вогнем. Довкола неї шли решта спортсменів і параатлетів, які представляють країни ЄС.

"Переказати словами всі емоції складно, бо вони надзвичайно великі. Це гордість і надзвичайна радість, що Україна стала 28 країною-учасницею. Мені надали таку честь нести олімпійський вогонь. Це дуже зворушливо, і я надзвичайно щаслива", — прокоментувала подію Височанська.

Марія Височанська брала участь в Олімпіаді-2020 у Токіо. У груповому багатоборстві вона у складі збірної України дійшла до фіналу та посіла сьоме місце на турнірі.

Батько Марії Височанської, Олег Височанський, є "кіборгом". З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну він повернувся до лав армії.

Нагадаємо, що українським спортсменам, які візьмуть участь на Олімпійських іграх у Франції, рекомендовано дистанціюватись від контактів з представниками Росії та Білорусі. Про це йдеться у рекомендаційному листі Національного олімпійського комітету та Міністерства молоді та спорту України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 10.05.2024 09:37